Analiza: Teške Macronove riječi veliki preokret u odnosu prema ratu u Ukrajini

Svijet 27. velj 202421:27 0 komentara
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Kad su se zapadni čelnici sinoć sastali u Parizu, njihov je zadatak bio poslati jasnu poruku Vladimiru Putinu na drugu godišnjicu njegove invazije na Ukrajinu. Moraju pokazati odlučnost i jedinstvo dok se rat počinje mijenjati u korist Moskve.

Komentari francuskog predsjednika trebaju se promatrati u tom svjetlu, a ne kao dio neumoljivog kretanja prema Trećem svjetskom ratu.

Na prvi pogled, za Emmanuela Macrona to što je otvoreno prihvatio mogućnost da se zapadne trupe odu boriti u Ukrajinu, predstavlja neočekivani razvoj događaja, čak i ako nije bilo konsenzusa o tom pitanju, prenosi Sky News.

NATO kao savez nije podržavao Ukrajinu u vojnom smislu, već šalje humanitarnu pomoć. Ali pojedine nacije šalju oružje i streljivo u golemim količinama, ako i nije dovoljno, barem da omoguće Ukrajincima da se obrane.

Francuski čelnik sada kaže da se ne može isključiti mogućnost da će jednog dana biti potrebno poslati i vojnike. Ovo je uslijedilo nakon sličnih komentara slovačkog premijera Roberta Fica koji je rekao da neki na Zapadu razmatraju bilateralne dogovore s Ukrajinom kako bi tamo poslali svoje vojnike.

Reakcija Kremlja bila je predvidiva i brza. Rat između NATO-a i Rusije bio bi neizbježan, rekao je glasnogovornik, u takvoj situaciji.

Slanje zapadnih trupa u borbu u Ukrajini bilo je tabu tema zbog mogućnosti da bi to moglo dovesti do potpunog rata između NATO-a i Rusije, sa svime što bi moglo uslijediti u sukobu između dva teško nuklearno naoružana entiteta.

Diplomatska ofenziva

U ratu riječi imaju težinu i utjecaj. Rusija se posljednjih tjedana uključila u diplomatsku ofenzivu kako bi stvorila osjećaj da se rat neizbježno odvija u njezinu korist. “Otpor je beskoristan”, poručio je nedavno zastupnik Kremlja za Sky News.

Oni koji podržavaju Ukrajinu moraju se suprotstaviti tom narativu. Moraju inzistirati da zapadni savez nije slab i da će se raspasti pred neumoljivom snagom ruske moći. Stoga očekujte zajednički napor zapadnih čelnika koji tvrde da su u tome do kraja, što god je potrebno.

Teškoća za Zapad još uvijek je nepovezanost između retorike i djelovanja. Ukrajina je upravo bila prisiljena ustupiti teren u gradu Avdiivki i pod pritiskom je na nizu drugih točaka na fronti.

Razlog? Nedostatak streljiva i neuspjeh Amerike da pošalje dodatne milijarde dolara pomoći, zadržavaju republikanci na Capitol Hillu u Washingtonu.

Sve dok Zapad ne uspije odgovoriti smislenom vojnom potporom, Rusija će moći tvrditi da prevladavaju u ovom ratu, bez obzira na riječi ljudi poput Macrona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!