Nižu se reakcije na Putinov govor: Dan pobjede ili Dan borbe?

Svijet 09. svi 202209:51 > 10:46
Izvor: N1

U govoru ruskog predsjednika Putina povodom Dana pobjede nije bilo velikih najava, kao što se očekivalo.

Dok je ruski predsjednik Vladimir Putin držao govor na Danu pobjede u Moskvi, naciji se video porukom obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Borimo se za slobodu svoje djece i zato ćemo pobijediti”, rekao je i dodao:

“Nikad nećemo zaboraviti što su naši preci napravili u Drugom svjetskom ratu u kojem je ubijeno više od osam milijuna Ukrajinaca. Uskoro će Ukrajina slaviti dva Dana pobjede, a netko neće slaviti nijedan. Pobijedili smo tada, pobijedit ćemo i sad. Sretan vam Dan pobjede nad nacizmom!”, rekao je Zelenski.

Vidmarović: Dojam da ovo nije Dan pobjede nego Dan borbe

N1

Stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović u N1 Studiju uživo komentirao je današnji govor ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Vrlo smiren govor. Objava rata ne bi imala smisla jer je ovo proslava Dana pobjede. Neobično u govoru je da je odmah u startu spomenuo Donbas i cijeli govor je u kontekstu obrane Rusije, napravio je povijesni most prema sadašnjosti. Neobično je i to da je dao veći globalni kontekst konfliktu od same Ukrajine”, rekao je i dodao:

“Očekivao sam da će biti objava barem neke prijelazne pobjede i naznaku ostvarenih ciljeva. Možda zbog sigurnosnih mjera, možda zbog toga što stvari ne idu kako bi trebalo, to se nije spomenulo. Stvorio se dojam da ovo nije Dan pobjede nego Dan borbe.”

Komentari

Vaš komentar