Biden dao naslutiti da bi podržao ukidanje prepreke legalizaciji pobačaja

Svijet 23. ruj 202222:35
Izvor: Brendan Smialowski / AFP

Predsjednik Joe Biden pozvao je u petak demokratsko biračko tijelo da izabere barem još dva senatora na izborima u studenom i tako omogući demokratima da uklone zakonodavnu preprepku i vrate ženama savezno pravo na pobačaj.

Na skupu Demokratskog nacionalnog odbora, Biden je nagovijestio da bi dva dodatna demokratska zastupnika omogućila Senatu, koji je sada pod kontrolom demokrata da uklone opstrukciju poznatu kao “filibuster” za čije je prevladavanje potrebna većina od 60 glasova.

Demokrati trenutno u Senatu drže tanku većinu, a dvoje senatora iz redova demokrata, Joe Manchin iz Zapadne Virginije i Kyrsten Sinema iz Arizone, usprotivili su se uklanjanju “filibustera”.

VEZANE VIJESTI

Bidenova izjava daje naslutiti da bi podržao glasanje o ukidanju te prepreke o kojoj se može odlučivati obićnom većinom. Da bi taj potez uspio, demokrati moraju zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom i dobiti još dva mjesta u Senatu. Većina analitičara smatra izvjesnim da će republikanci dobiti većinu u Zastupničkom domu.

Vraćanje prava na pobačaj izgubljenog odlukom Vrhovnog suda u lipnju o poništenju slučaja Roe protiv Wadea iz 1973. godine središnja je tema Bidenovih govora uoči izbora za Kongres 8. studenog.

“Ako mi date još dva senatora u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, obećavam vam, obećavam vam, kodificirat ćemo Roe i još jednom učiniti Roe zakonom zemlje”, rekao je Biden.

Prema anketama, 2020. godine na izbore je izašlo 68.4 posto žena i 65 posto muškaraca. Od odluke Vrhovnog suda u slučaju Roe, došlo je do velikog porasta izlaznosti žena na izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar