Biden kaže da će ubrzati plan cijepljenja u SAD-u

Svijet 30. pro 202008:45
Joe Biden
ANGELA WEISS / AFP

Novoizabrani predsjednik Joe Biden upozorio je da će u SAD tijekom sljedećih mjeseci vjerojatno porasti broja smrtnih slučajeva od Covid-19 te kazao da će njegova administracija ubrzati reakcije na krizu.

Biden je kritizirao dinamiku uvođenje cjepiva predsjednika Donalda Trumpa i kazao da taj plan „daleko zaostaje”.

“Prije nekoliko tjedana, Trumpova administracija predložila je da će se 20 milijuna Amerikanaca cijepiti do kraja prosinca. Preostalo je samo nekoliko dana, a do sada smo cijepili samo nekoliko milijuna.”, kazao je Biden

Ako se nastavi takva brzina, trebat će godine, a ne mjeseci da bi cijepio američki narod, rekao je.

Argumentirajući da će sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci nakon sezone godišnjih odmora biti nešto najgore što je zemlja vidjela, Biden je apelirao na ljude da slijede preporuke za usporavanje širenja virusa.

Biden je obećao kako će njegova administracija ubrzati postupak cijepljenja i osigurati da se tijekom prvih 100 dana nove uprave primi 100 milijuna cjepiva. Ipak, upozorio je da su ti napori ovisni o financiranju Kongresa.

Također je najavio da će njegova uprava upotrijebiti Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi naložila privatnim industrijama da ubrzaju proizvodnju materijala potrebnih za cjepivo protiv Covid-19.

Potpredsjednica Harris i ja razgovarali smo s dužnosnicima okruga, gradonačelnicima i guvernerima obje stranke kako bismo ubrzali distribuciju cjepiva po cijeloj zemlji, rekao je Biden.

Radit ćemo na postavljanju mjesta cijepljenja i slanju mobilnih jedinica u teško dostupne zajednice, dodao je.

Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff u utorak su primili prvu dozu cjepiva protiv Covid-19.

Želim potaknuti sve da prime cjepivo, rekla je Harris (56). Doslovno se radi o spašavanju života. Vjerujem znanosti, a znanstvenici su ti koji su stvorili i odobrili ovo cjepivo.

Cjepivo, koje je stvorila tvrtka Moderna, primijenjeno je u Ujedinjenom medicinskom centru u Washingtonu. Potrebne su dvije doze kako bi bilo maksimalno učinkovito.

Ostali najviši javni dužnosnici, uključujući Bidena i trenutnog potpredsjednika Mikea Pencea, prethodno su dobili doze cjepiva Pfizer / BioNTech, prvog koji je uveden u SAD-u.

Trump, kojem je u listopadu dijagnosticiran Covid-19, još uvijek nije primio cjepivo protiv koronavirusa.

Trenutno u SAD-u ima 19.448.626 potvrđenih slučajeva Covid-19, prema podacima prikupljenim sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Broj slučajeva u SAD-u premašuje broj u bilo kojoj drugoj zemlji, a očekuje se da će se popeti nakon blagdana. Najmanje 336.947 ljudi umrlo je u SAD-u od Covid-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar