Biden najavio najveći paket pomoći Ukrajini dosad, šef NATO-a: Računajte na nas

Rat u Ukrajini 24. kol 202215:52 3 komentara
REUTERS/Pavlo Palamarchuk

Američki predsjednik Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazili su u srijedu potporu Ukrajini u povodu Dana neovisnosti, prenose agencije.

Joe Biden je pritom najavio tri milijarde američkih dolara sigurnosne pomoći, najveći paket pomoći od početka ruska invazije prije šest mjeseci.

Pomoć je najavljena u trenutku kada američki dužnosnici upozoravaju kako izgleda da Rusija planira nove napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine institucije u danima koji dolaze.

VEZANA VIJEST

“Sjedinjene Američke Države predane su pružanju potpore narodu Ukrajine koji se nastavlja boriti za obranu svojeg suvereniteta”, rekao je Biden, dodajući da Ukrajina “s primjesom tuge” obilježava 31. godišnjicu proglašenja neovisnosti, prenosi Reuters.

Oko 2,98 milijardi eura pomoći “omogućit će Ukrajini da nabavi sustave za protuzračnu obranu, topništvo i streljivo, sustave protiv dronova i radare kako bi se mogla nastaviti braniti na dulji rok”, rekao je.

SAD je izdvojio gotovo 10,6 milijardi američkih dolara za sigurnosnu pomoć Ukrajini otkako je u siječnju 2021. Bidenova administracija preuzela vlast. Od 2014. SAD je izdvojio više od 12,6 milijardi dolara za sigurnosnu pomoć Ukrajini.

“Njemačka čvrsto uz Ukrajinu”

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je u srijedu da Kijev može računati na potporu Njemačke “koliko god” bude potrebno.

“Njemačka stoji čvrsto uz Ukrajinu, danas i koliko god bude potrebno”, rekao je, u video poruci objavljenoj na Twitteru.

“Nastavit ćemo slati oružje… i uvježbavati ukrajinske vojnike za naprednu europsku opremu”, dodao je, referirajući se na novu pošiljku oružja koju je Berlin najavio u utorak.

Njemačka vlada poslat će Ukrajini još naoružanja u vrijednosti 500 milijuna eura, od čega će dio biti poslan 2023.

Ono će uključivati tri sustava za protuzračnu obranu Iris-T, tenkove za odvlačenje oštećenih oklopnih vozila s bojišta, raketne bacače, streljivo i sustave za obranu od dronova.

“Nastavit ćemo provoditi sankcije, slati ćemo financijsku pomoć Ukrajini i pomoći ćemo u obnovi uništenih gradova i sela”, naglasio je.

Ponovio je da namjerava “potkraj listopada u Berlinu organizirati međunarodnu konferenciju o obnovi Ukrajine”.

“Dragi Ukrajinci, vaša zemlja otjerat će crnu sjenu rata jer je snažna i hrabra i jer ima prijatelje u Europi i cijelom svijetu”, rekao je, zaključivši obraćanje sloganom “Slava Ukrajini”.

“Računajte i na potporu NATO-a”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je u srijedu ukrajinske oružane snage, prenosi dpa.

Stoltenberg je odao priznaje “svima onima koji su izgubili živote ili su ozlijeđeni i svim Ukrajincima i Ukrajinkama koji se bore za svoju zemlju, svoju slobodu i svoje najmilije”:

“Možete računati na potporu NATO-a koliko god bude potrebno”, rekao je, naglasivši da Rusija ne smije uspjeti.

“Ukrajina mora pobijediti i Ukrajina će pobijediti”, rekao je. “Na vaš Dan neovisnosti želim vam snagu i uspjeh”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare