Bivši francuski predsjednik: Putin nije lud već radikalno racionalan

Rat u Ukrajini 01. velj 202315:082 komentara
Vladimir GERDO / SPUTNIK / AFP

Bivši francuski predsjednik François Hollande smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin nije lud nego je "radikalno racionalan" vođa koji je uvjeren da će se zapadne zemlje umoriti od slanja pomoćo Ukrajini te da će pregovorima doći do kraja sukoba koji će biti povoljan za Rusiju.

Hollande je obnašao dužnost predsjednika od 2012. do 2017. godine i ima mnogo iskustva s Putinom iz prve ruke, a između ostalog je vodio i pregovore s ruskim liderom i bivšom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u okviru takozvanog Normandijskog formata 2014. nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine i podržala proruske separatiste u regiji Donbas.

“On (Putin) je radikalno racionalna osoba ili racionalno radikalna osoba, kako god želite. Ima vlastito mišljenje u okviru kojeg je spreman upotrijebiti silu”, kazao je bivši francuski čelnik za Politico.

Uoči jednogodišnje obljetnice ruske invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače, Hollande je dodao da će Putin nastojati “konsolidirati svoje uspjehe kako bi stabilizirao sukob, nadajući se da će se javnost umoriti i da će se Europljani bojati eskalacije, a sve kako bi se u toj fazi rata mogla spomenuti mogućnost pregovora”. Hollande također vjeruje da će ovog puta uloga medijatora s Putinom pasti na Kinu ili Tursku.

Hollande je bio jedan od najnepopularnijih francuskih predsjednika dok je bio na dužnosti, s niskim jednoznamenkastim ocjenama. No, sada je drugi najpopularniji političar u zemlji iza bivšeg premijera Edouarda Philippea, pet mjesta ispred Macrona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar