Brazil očekuje napeti drugi krug izbora, Bolsonaro osvojio više od očekivanog

Svijet 03. lis 202216:37
Izvor: Andre Coelho/Pool via REUTERS

Kampanja za drugi krug brazilskih predsjedničkih izbora krenula je u ponedjeljak, nakon što je trenutni desni predsjednik Jair Bolsonaro osvojio više glasova nego što su predviđale ankete, ali svejedno manje od bivšeg lijevog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve.

Neočekivano dobar Bolsonarov rezultat u nedjelju raspršio je nade u brzo rješenje duboko polariziranih izbora u četvrtoj najvećoj svjetskoj demokraciji.

vezana vijest

Kampanja se revitalizirala i priprema se pozornica za tijesni drugi krug izbora 30. listopada, sudeći po rezultatu prvog kruga.

Lokalna tržišta “pozdravila” su rezultat. Brazilski real ojačao je preko dva posto u odnosu na dolar, dok je dionički indeks Bovespa porastao za 3,4 posto.

Lula je na izborima osvojio 48,4 posto glasova, a Bolsonaro 43,2 posto, pokazuju rezultati nakon 99,9 posto glasova.

Svaki od preostala dva kandidata osvojio je nekoliko postotaka glasova, a predstoji drugi krug izbora jer nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu.

Centristička senatorica Simone Tebet, koja je dobila četiri posto glasova, i bivši lijevocentristički zastupnik Ciro Gomes s tri posto glasova, poručili su u nedjelju navečer da će objaviti odluke o podršci kandidatima u drugom krugu izbora u narednim danima.

Utrka se pokazala tjesnijom nego što je predviđala većina anketa, pri čemu je Bolsonaro, koji je inzistirao da se anketama ne može vjerovati, dobio zamah.

Ako ostane brazilski predsjednik time bi se prekinuo niz ljevičarskih pobjeda u Latinskoj Americi u posljednjim godinama, uključujući u Meksiku, Kolumbiji, Argentini i Čileu.

Capital Economics navodi da je Lula i dalje favorit, ali da će “iznenađujuće snažan rezultat” Bolsonara i njegovih saveznika predstavljati ozbiljne prepreke upravljanju najvećom državom Latinske Amerike.

“To bi trebalo pomoći u ublažavanju strahova od oštrog pomaka ulijevo”, ističe Capital Economics.

Bolsonarovi desničarski saveznici osvojili su 19 od 27 zastupničkih mjesta u Senatu, a preliminarni rezultati upućuju na to da će njegova opcija u donjem domu također ostvariti dobar rezultat.

Dobar rezultat Bolsonara i njegovih saveznika povećao je pritisak na Lulu da se okrene prema centru, navodi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar