Britaniju će granične procedure nakon brexita koštati šest milijardi dolara

Svijet 20. svi 202406:05 0 komentara
brexit
Tolga Akmen / AFP, Ilustracija

Britanska vlada procijenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak,

Britanci su izlazak iz EU-a izglasali 2016., ali tek su ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama kako bi opskrbni lanci funkcionirali.

Prva faza koja podrazumjeva uvođenje dodatnih certifikata stupila je na snagu 31. siječnja. Druga je počela 30. travnja uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, koja uključuje deklaracije o sigurnosti, predviđena je za 31. kolovoza.

Odbor navodi da je vlada procijenila kako će joj trebati šest milijardi dolara za 13 glavnih mjera koje bi trebale omogućiti protok roba preko granice i za unapređenje provedbe tih mjera u budućnosti.

Vlada je pet put odgađala primjenu punih graničnih kontrola od isteka prijelaznog razdoblja za izlazak iz Unije 31. prosinca 2020.

To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatke troškove vladi i lukama te povećalo rizike za biosigurnost u Britaniji, naveo je odbor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!