Britanski kralj stiže u Berlin, na ulicama opsadno stanje

Svijet 29. ožu 202318:30
Daniel Reinhardt / AFP

Posjet britanskog kralja Karla III. i njegove supruge Camille Njemačkoj prate opsežne mjere sigurnosti, a zbog velikog broja termina i lokacija koje će posjetiti tijekom trodnevnog boravka policija u Berlinu i Brandenburgu je u stanju pripravnosti, javljaju njemački mediji u srijedu.

„Kralj je čelnik jedne države, a kraljevski par je vrlo poznat, što za nas znači visoku sigurnosnu razinu“, rekao je predsjednik policijske uprave Berlina Thomas Drechsler na upit agencije Dpa.

Tako će u četvrtak, drugog dana posjeta, kada je na programu i najviše termina, u osiguranju sudjelovati 1.100 berlinskih policajaca.

I psi pomažu

Pomoć berlinskoj policiji je pristigla i iz drugih saveznih pokrajina, a između ostalog u pomoć stiže i 20 specijalno obučenih psa tragača.

„Mnogo je lokacija i vozila koje treba provjeriti zbog eksploziva i za to nemamo dovoljno berlinski pasa“, rekao je Drechsler.

U srijedu su se Berlinčani, inače navikli na stalne policijske kolone s blindiranim limuzinama, susreli s novim ograničenjem: zbog toga što je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svog okrunjenog gosta dočekao neposredno ispred simbola Berlina, Brandenburških vrata, zatvorena je i istoimena stanica podzemne željeznice.

No ovu relativno novu stanicu koriste isključivo turisti i zaposleni u okolnim veleposlanstvima. Sigurnosna razina u ovom dijelu grada je zbog obližnjih vladinih zgrada i predstavništava Velike Britanije, Francuske i SAD-a ionako i u svakodnevici vrlo visoka.

Susret s građanima kao sigurnosni rizik

Odabranim građanima kojima je dopušten ulazak na Pariški trg, kako se zove trg s istočne strane Brandenburških vrata, nije dopušteno unošenje nikakvih opasnih predmeta, u što su uključene i boce.

Neuobičajeni doček Karla III. na prostoru uz njemačku znamenitost želja je njemačkog predsjednika, čija se rezidencija, dvorac Bellevue, nalazi nekoliko stotina metara zapadno. No Steinmeier smatra da je dvorište dvorca premalo da bi okupio veći broj građana.

Drechsler kaže kako je jedan od izazova ovog posjeta i velik broj ustanova koje su uključene u sigurnosni dio protokola.

„Tu su: predsjednički ured, Bundestag, ured kancelara, policija, sigurnosne službe obližnjih veleposlanstava Velike Britanije, SAD-a i Francuske, te naposljetku hotel Adlon, u kojem će kralj i njegova supruga odsjesti“, kaže predstavnik policije.

Posao ne olakšava ni želja kraljevskog para za „što više kontakata s građanima“. U to je uključen i posjet prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel.

U petak berlinski policajci mogu malo odahnuti: tada kralj Karlo III. u pratnji njemačkog predsjednika vlakom odlazi u grad na sjeveru Hamburg.

Policijski dužnosnici ipak priznaju da posjet novog britanskog kralja nije tako zahtjevan kao posjet američkog predsjednika ili nedavni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Članovi britanske kraljevske obitelji popularni su u Njemačkoj. Smrt kraljice Elizabete II prošle godine potaknula je izljeve sućuti njemačkih čelnika i izraze javne žalosti.

Predsjednik Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender pratit će Karla i Camillu kroz njihov program boravka u Berlinu i Hamburgu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.