Bruxelles brani Von der Leyen zbog korištenja privatnih zrakoplova

Svijet 04. stu 202117:11
ursula von der leyen
Izvor: Katia CHRISTODOULOU / POOL / AFP, Ilustracija

Europska komisija u četvrtak je branila svoju predsjednicu Ursulu von der Leyen zbog korištenja privatnih zrakoplova, dok je ona na UN-ovu klimatskom samitu COP26 u Glasgowu promicala prijevozna sredstva koja manje zagađuju okoliš, a Zeleni pakt proglasila prioritetom svojeg mandata.

“Odnosi sa šefovima država i vlada jako su važni i zahtijevaju malo više od običnih kontakata putem Zooma”, što znači korištenje zrakoplova zakupljenih za neka putovanja, rekao je glasnogovornik Komisije, Eric Mamer.

Osim toga, zbog pandemije komercijalni letovi manje su dostupni kao i vlakovi, objasnio je.

Komisija ističe da zrakoplovna kompanija od koje su zakupljeni privatni zrakoplovi kompenzira emisije CO2 s putovanja Von der Leyen.

Bruxelles razmatra također kako više koristiti letove na biogoriva kao let kojim je Von der Leyen otputovala u Glasgow na COP26.

Britanski premijer Boris Johnson također je početkom tjedna bio meta kritika, jer se iz Glasgowa u London vratio zrakoplovom, koji puno više zagađuje od vlaka.

Njegov glasnogovornik istaknuo je da je gorivo koje je koristio službeni vladin Airbus bio “održiv” te da su emisije ugljika kompenzirane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar