Bugarska vladajuća stranka još povećala vodstvo uoči izbora

Svijet 02. tra 202111:47 > 11:48
Izvor: DIMITAR KYOSEMARLIEV / AFP

Bugarska vladajuća stranka desnog centra GERB povećala je svoje vodstvo nad oporbenim socijalistima uoči parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazale su dvije ankete objavljene u četvrtak.

U Bugarskoj će se 4. travnja održati parlamentarni izbori na kojima se prema istraživanju javnog mnijenja Trend Researcha čini da veliku prednost ima vladajuća stranka desnog centra GERB, premda ankete pokazuju da nakon izbora neće biti jasne većinske koalicije u fragmentiranom parlamentu.

Kako se u Bugarskoj povećava broj slučajeva zaraze koronavirusom, teško je predvidjeti koliki će biti odaziv na izbore pa bi ishod mogao biti različit od anketa Trend Researcha i Alpha Researcha.

Ankete su pokazale kako će između 28.1 i 28.6 posto Bugara koji planiraju glasovati u nedjelju podržati stranku GERB, koju vodi trostruki premijer Bojko Borisov, dok bi od 19.8 do 21.8 posto građana podržalo njegova ključnog rivala, Bugarsku socijalističku stranku.

Očekuje se da će sedam stranaka osvojiti mjesta u parlamentu od 240 članova, pokazale su dvije ankete provedene između 26. i 30. ožujka, što znači da niti jedna od velikih stranaka ne očekuje jasnu većinsku koaliciju.

Zbog pandemija manja izlaznost?

S obzirom na zabrinutost oko pandemije koronavirusa, iz Alpha Researcha procjenjuju da će na izbore izaći između 2.5 i 2.9 milijuna ljudi, što je manje od 3.5 milijuna koji su glasali na posljednjim izborima 2017. godine.

Iz Alpha Researcha su izvijestili da je svaki drugi ispitanik izrazio određenu zabrinutost zbog pandemije koronavirusa pa bi u najsiromašnijoj članici Europske unije odaziv na izbore mogao pasti i na samo 2,1 milijun ljudi.

“Ako strah od zaraze prevlada na dan izbora, to bi moglo dati sasvim drugačiju sliku. Stoga će u ovom posljednjem trenutku virus određivati tijek, a ne stranke”, navodi se u priopćenju Alpha Researcha.

Ministar zdravstva Kostadin Angelov rekao je u četvrtak da je zemlja na vrhuncu trećeg vala pandemije, s više od 4200 dnevnih zaraza i preko 10.000 ljudi u bolnicama. Vlasti ublažavaju neke mjere ograničenja, navodeći sve veći broj cijepljenih i onih koji virus preboljeli.

Analitičari kažu da bi niži odaziv pomogao tradicionalnim strankama s jakom temeljnom podrškom, dok bi manjim strankama otežao prelazak praga za ulazak u parlament. Veći odaziv pomoći će prosvjednim strankama da osvoje više mjesta.

Podrška birača

Stranka GERB, koja se obvezala povećati prosječnu mjesečnu plaću za 36 posto na tisuću eura, izgraditi više autocesta i uvesti zemlju u eurozonu 2024. godine, polako je vratila potporu nakon antikorupcijskih prosvjeda prošlog ljeta.

Socijalistima, koji žele veću ulogu države u gospodarstvu i veće poreze za one koji zarađuju više, smanjena je podrška za 1.8 do 3.7 posto jer su njihovi birači uglavnom starija populacija u strahu od pandemije.

Ankete su pokazale da novoosnovana antielitna stranka “Ima takvih ljudi” koju vodi popularni TV voditelj Slavi Trifonov, ima podršku od oko 12.7 posto. Etničko-turska stranka MRF je na oko 12.5 posto.

Antikorupcijska koalicija Demokratska Bugarska ima 5.9 do 6.3 posto podrške birača, a koalicija lijevog centra koja je nastala nakon prosvjeda, Stand Up! Mafija van! je na 4.8 do 6 posto glasova.

Nacionalistička stranka VMRO, mlađi koalicijski partner u vladi, nalazi se na oko 4.3 posto, blizu praga za ulazak u parlament, pokazale su ankete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar