Bugarski predsjednik imenovao privremenu vladu uoči izbora

Svijet 16. ruj 202108:29
Izvor: Ilustracija: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Bugarski predsjednik Rumen Radev ponovno je imenovao aktualnog premijera Stefana Janeva da vodi privremenu administraciju do formiranja nove vlade, objavljeno je u četvrtak u službenom državnom listu.

Najsiromašnija država članica Europske unije održat će svoje treće parlamentarne izbore ove godine 14. studenoga, pošto nakon izbora u travnju i srpnju nije uspjela sastaviti vladu.

Radev, koji se kandidira za ponovne izbore na predsjedničkim izborima koji su također zakazani za 14. studenog, raspustio je parlament i ponovno imenovao većinu privremenih ministara koji su preuzeli dužnost u svibnju nakon gotovo desetljeća političke dominacije bivšeg premijera desnog centra Bojka Borisova.

Nova privremena vlada morat će iznijeti Bruxellesu nacionalni plan o tome kako planira iskoristiti više od šes milijardi eura iz EU fonda za oporavak od koronavirusa i zaštititi državu od naleta epidemije i mogućeg dolaska migranata iz Afganistana.

Predsjednik će predstaviti novu vladu kasnije u četvrtak, kada stupa na dužnost.

Prva privremena vlada Stefana Janeva bila je među mnogima popularna zbog promjene politike Borisovljeve prethodne vlade desnog centra koja je potrošila milijarde novca poreznih obveznika na infrastrukturne projekte bez odgovarajuće nabave, među ostalim nedostacima.

Dva njezina najpopularnija člana, ministar gospodarstva Kiril Petkov i ministar financija Asen Vasilev, neće biti dio nove administracije jer se očekuje da će uskoro objaviti osnivanje vlastite političke stranke.

Radev je za privremenog ministra financija imenovao Valerija Beltčeva, diplomiranoga harvardskog studenta s dugogodišnjim uspjehom u bankarstvu i javnim financijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar