CDC upozorio na epidemiju smrtonosne bolesti. Povezana je s jednom vrstom gljiva

Svijet 18. ožu 202409:20 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Iako se smrčci smatraju sigurnima, ove su gljive prošle godine bile u fokusu nakon izbijanja smrtonosne epidemije u Montani u SAD-u. Istraga američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), čiji su detalji navedeni u izvješću objavljenom u četvrtak, pokušala je riješiti misterij o tome što je točno pošlo po zlu.

Smrčci, koje mnogi smatraju delikatesom, izgledaju poput saća i izbijaju iz zemlje samo nekoliko tjedana početkom godine, piše CNN.

“Oni su vjesnici proljeća, obično se prvi pojave, a to im daje dodatnu mističnost”, rekao je dr. Greg Mueller, glavni znanstvenik emeritus u Botaničkom vrtu u Chicagu.

Lovci na gljive smrčke smatraju jednom od najcjenjenijih sorti i često se nalaze na jelovnicima vrhunskih restorana.

Dr. Matthew Nelsen, istraživač u muzeju Field u Chicagu, navodi da su u pitanju vrlo ukusne gljive. To je možda jedan od razloga zašto su se našli na jelovniku restorana koji je bio u središtu istrage CDC-a.

Smrčci su bili dio rolica sushija napravljene od lososa, a bili su dio i nekoliko drugih stavki na jelovniku u razdoblju od ožujka do travnja 2023. godine. No, nakon što je dvoje ljudi umrlo nakon što su ih pojeli, CDC je pokušao istražiti što se točno dogodilo.

Više od 50 ljudi se razboljelo

Lokalni zdravstveni odjel izdao je priopćenje za javnost u kojem poziva javnost da prijavi druge potencijalno povezane bolesti, a brojni su ljudi zvali da kažu da su se i oni teško razboljeli nakon jela u restoranu.

Na kraju je 51 osoba izjavila da im je pozlilo nakon što su tamo jeli, a njih 45 je izjavilo da su jeli smrčke tijekom ožujka i travnja prošle godine.

Pixabay/ilustracija

Većina ih je prijavilo povraćanje i proljev kao glavne simptome, četvero je zbog teškog stanja otišlo na hitnu pomoć, a tri osobe su bile hospitalizirane. Dvije osobe su umrle, a obje su imale postojeće zdravstvene probleme.

Istraga CDC-a utvrdila je da su gljive smrčak uzgojene i uvezene svježe iz Kine. Također je utvrđeno da su bile i u jelima u restoranima u Kaliforniji, a u toj saveznoj državi nitko nije prijavio da je bolestan.

Što je otkrila istraga?

Istraga je pokazala da je glavnu razliku, čini se, predstavljao način pripreme. Naime, u restoranu u Montani smrči su se posluživali lagano kuhani ili sirovi. U kalifornijskim restoranima smrčci su bili temeljito kuhani.

“Iako toksini u smrčcima koji mogu uzrokovati bolest nisu u potpunosti shvaćeni, pravilan postupak pripreme, uključujući temeljito kuhanje, mogao bi pomoći u ograničavanju štetnih učinaka na zdravlje”, navodi se u izvješću.

Pixabay/ilustracija

CDC preporčuje da se smrčci čuvaju u hladnjaku na temperaturi od 4,4 stupnja Celzijusa ili nižoj, u prozračnoj ambalaži kao što je papirnata vrećica. Također, CDC preporčuje da se smrčke dobro skuha prije posluživanje.

Mueller savjetuje da se sve vrste gljiva dobro termički obrade prije konzumacije. “Mnoge gljive imaju razne toksine koji se razgrađuju kada se kuhaju, što ih čini sigurnijima. Osobno mislim da im to daje i bolji okus, budući da sirove gljive nemaju puno okusa.”

Neki ljudi se razbole čak i kad su jeli kuhane smrčke, rekao je Nelsen, pa predlaže da počnete s malom porcijom ako ne znate kako će vaše tijelo reagirati na njih. “Puno toga ne znamo o smrčcima. Različite gljive različito utječu na ljude.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!