Vozaču iz Zagreba zbog međunarodne istrage uzeli auto i ostavili ga da se pokvari. RH mu to mora platiti

Crna kronika 18. ožu 202407:12 0 komentara
Pixabay

Vlasniku automobila iz Zagreba država, prema nepravomoćnoj presudi, mora platiti nešto više od 3.500 eura jer su mu uništili vozilo koje mu je bilo oduzeto na osnovu međunarodne tjeralice.

Radi se o Škodi Superb zagrebačkih tablica koju je tražio ured Sirene iz Litve. Riječ je o međunarodnom policijskom uredu specijaliziranom za potrage. Automobil mu je oduzet, a dok je bio pod nadzorom države propadao je na otvorenom deponiju. Nakon 14 mjeseci automobil je vraćen vlasniku koji ga je nakon toga morao servisirati kako bi ga vratio u vozno stanje.

Serija popravaka na vozilu

“Automobil je bio u nekoliko servisa, a na kraju mu je i umanjena vrijednost. Prilikom odlaganja vozila utvrđena su oštećenja, ogrebotine i udubljenja. To je naznačeno i u zapisniku o odlaganju vozila od 18. ožujka 2020. godine. Taj zapisnik sastavila je meni nepoznata a ja nisam imao mogućnost intervenirati u njega. Dio oštećenja nije se ni mogao vidjeti u tom trenutku, poput primjerice upravljačke jedinice koja je bila popravljana. Nešto sam trebao sanirati preko kasko osiguranja, ali mi je prije toga vozilo oduzeto”, naveo je u tužbi protiv države.

Tražio je i dodatnih gotovo 3.000 eura zbog umanjene vrijednosti vozila.

Država: “Sve je po zakonu”

Predstavnici RH negirali su, tijekom suđenja bilo kakvu odgovornost. “Mi smo postupali po zakonu. Nismo vlasniku oduzeli automobil kako bi smo stekli vlasništvo nad njih, već zato što su provođene istražne radnje zbog sumnje da je automobil bio predmet kaznenog djela utaje. Nema odgovornosti RH jer je postupala sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji s državama članicama Europske unije”, objašnjavali su na sudu predstavnici države. Kažu kako RH nije bila ni u kakvom pravnom odnosu s ovim vlasnikom automobila.

“On bi svoj zahtjev za odštetom trebao usmjeriti prema prodavatelju vozila”, dodaju ističući kako nije bilo baš nikakvih nepravilnosti tijekom čuvanja oduzete Škode.
Sud je angažirao vještaka kako bi provjerio što se u ovom slučaju doista dogodilo. On je potvrdio da je oduzeti automobil morao biti čuvan u garaži, a ukoliko nije postojala takva mogućnost, onda je na otvorenom trebao barem biti zaštićen ceradom. Kako nikakve zaštite nije bilo sud je prihvatio račune za popravak koje je predočio vlasnik Škode.

Odluka suda o odšteti

“Na vozilu je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od 3.523,93 eura zbog nepropisnog skladištenja kroz 14 mjeseci”, zaključeno je u nepravomoćnoj presudi na koju obje strane imaju pravo uložiti žalbe.

Izvjesno je da će ih biti budući da su argumenti države u potpunosti odbačeni, dok vlasnik ne može biti zadovoljan budući da mu nije dosuđeno još oko tri tisuće eura što ih je tražio za umanjenu vrijednost Škode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!