CDU na videokonvenciji bira nasljednika Angele Merkel

Svijet 15. sij 202122:43
Angela Merkel
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u petak su započeli virtualnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak prema izboru njezinog nasljednika.

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac.

“Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i surađivati sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti”, rekla je njemačka kancelarka.

VEZANE VIJESTI

Utrka za čelno mjesto Kršćansko-demokratske unije (CDU) čini se neizvjesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lascheta, premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Westfalije, korporativnog odvjetnika Friedricha Merza te stručnjaka za vanjsku politiku Norberta Roettgena, piše njemačka agencija dpa.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za njemačku politiku – u rujnu se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira otići u političku mirovinu nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Europske unije.

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg njemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

No ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Soeder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj.

Anketa ZDF-a u petak je pokazala da je i dalje teško predvidjeti tko će voditi konzervativni blok na nadolazećim izborima.

Soeder je najpopularniji izbor za budućeg kancelara – 54 posto ispitanika smatra ga dobrim kandidatom.

Dobro kotira i ministar zdravstva Jens Spahn iz CDU-a, bolje od trojice kandidata za čelnika stranke. Da bi on bio dobar nasljednik Merkel smatra 32 posto ispitanika. Merz i Roettgen imaju 29 posto, a Laschet 28 posto podrške.

VEZANE VIJESTI

Stranačka konvencija, već dva puta odgođena zbog pandemije koronavirusa, po prvi se put održava putem interneta. Na njoj sudjeluje 1001 stranački delegat.

Pobjednik će biti potvrđen 22. siječnja, nakon što stignu i dopisni glasovi, a kandidat za kancelara trebao bi biti poznat u ožujku, piše dpa.

Novi čelnik će zamijeniti Annegret Kramp-Karrenbauer, odabranicu Merkel koja se nije uspjela nametnuti kao čelnica te je u veljači prošle godine najavila da će odstupiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar