Češka Litvi donira novac za ogradu na granici s Bjelorusijom

Svijet 07. ruj 202110:57
Izvor: Ilustracija: Jaap Arriens / AFP

Češka je postala prva članica Europske unije koja će financijski pomoći Litvi da izgradi ogradu na granici s Bjelorusijom nakon rasta broja dolazaka migranata iz te bivše sovjetske republike.

Češka donacija vrijedna je pola milijuna eura te stiže u vrijeme kad Litva lobira da EU financira tri metara visoku ogradu koja bi bila duža od 500 kilometara i koštala oko 152 milijuna eura.

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da u Bjelorusiju zrakoplovima dovodi migrante s Bliskog istoka, a potom ih šalje prema Zapadu kako bi se osvetio za europske sankcije uvedene zbog kršenja ljudskih prava.

„Razumljivo je da trebamo bolje zaštititi vanjske granice EU-a i trebamo u potpunosti podržati one članice, uključujući Litvu, koje su spremne ispuniti svoj zadatak i zaštititi vanjsku granicu“, rekao je češki ministar vanjskih poslova Jakob Kulhanek u utorak u Vilniusu, najavivši donaciju od 530 tisuća eura.

„Lukašenkovo drsko ponašanje poziva na dodatne sankcije nad bjeloruskim režimom“, kazao je češki ministar.

Na teritorij Litve ove je godine ušlo više od 4 tisuće migranata, u usporedbi s prošlom godinom kad ih je bilo samo 81. Veći broj ilegalnih dolazaka iz Bjelorusije bilježi i Poljska.

Varšava je prošli četvrtak proglasila izvanredno stanje u dvije regije koje graniče s Bjelorusijom, uoči vojnih vježbi „Zapad 2021“ koje će Rusija i Bjelorusija ovaj tjedan imati u blizini granice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar