Četiri teretna broda isplovila iz Ukrajine, prevoze više od 160.000 tona hrane

Svijet 07. kol 202212:39 0 komentara
OZAN KOSE / AFP, Ilustracija

Četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje, rekli su ukrajinski i turski dužnosnici.

Četiri broda za rasuti teret prevoze više od 160.000 tona kukuruza i druge hrane.

Nastavak izvoza žitarica nadzire Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu u kojem rade rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u dogovoru prošli mjesec nakon upozorenja UN-a da prijeti glad u dijelovima svijeta zbog obustave isporuka žitarica iz Ukrajine, što je izazvalo smanjenje zaliha i porast cijena.

Prije invazije, Rusija i Ukrajina zajedno su činile gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice.

JCC je kasno u subotu priopćio da je odobrio isplovljavanje ukupno pet novih brodova kroz crnomorski koridor: četiri broda koja odlazi iz Čornomorska i Odese noseći 161.084 metričke tone hrane i jedan koji dolazi.

Brodovi koji su napustili ukrajinske luke uključuju Glory, s teretom od 66.000 tona kukuruza za Istanbul, i Riva Wind, natovaren s 44.000 tona kukuruza, koji plovi u turski Iskenderun, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Reklo je da su druga dva broda koja su napustila Ukrajinu bila Star Helena, s teretom od 45.000 tona brašna za Kinu, i Mustafa Necati, koji prevozi 6 000 tona suncokretovog ulja i plovi u Italiju.

Prva četiri broda napustila su Ukrajinu prošli tjedan prema sporazumu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.