Crkve u Njemačkoj: Iznenadila nas je molba vlasti da ne držimo mise za Uskrs

Svijet 23. ožu 202112:29 > 12:32
Izvor: FELIX KÄSTLE / DPA / AFP

Katolička crkva, a potom i predsjedavajući Evangeličke crkve u Njemačkoj nisu dobro primili zaključke sinoćnjeg sastanka savezne i svih regionalnih vlada u ovoj zemlji kako bi se za Uskrs "slomilo treći val pandemije covida-19".

Njemačka biskupska konferencija objavila je na svom profilu na Twitteru reakciju predsjednika ove vjerske organizacije nakon objave sastanka kancelarke Angele Merkel i predsjednika vlada 16 regija da će tražiti da crkve svoje mise organiziraju samo virtualno za vjernike.

“Ostali smo iznenađeni”, citirala je Njemačka biskupska konferencija na Twitteru svog predsjednika, biskupa Georga Bätzinga:

“Uskrs je za nas najvažniji praznik, a bogoslužje nije tek usputno. Za Božić smo pokazali na koji način možemo slaviti mise uz držanje opreza. Od toga ne želimo odustati niti za Uskrs. Ići ćemo u pregovore.”

VEZANE VIJESTI

Nasuprot tome, savezne i regionalne vlasti u Njemačkoj na nepopularnu mjeru odlučile su se sinoć nakon upozorenja s Instituta Robert Koch. Prema podacima Instituta Robert Koch, u ponedjeljak je tjedni broj slučajeva na 100 tisuća stanovnika iznosio 107, što je iznad praga od 100 na kojem jedinice za intenzivnu njegu ostaju bez kapaciteta. Stoga su savezna i regionalne vlade dogovorile da se lockdown produlji do 18. travnja. Pritom bi se pet dana za Uskrs iskoristilo za ostajanje građana kod kuće kako bi se, objašnjavaju njemački epidemiolozi i infektolozi, slomio treći val u kojem jako dominira zarazniji i smrtonosniji britanski soj koronavirusa.

S time se, međutim, ne slažu Katolička niti Evangelička crkva koje smatraju da bi im se trebalo dopustiti održavanje misa uz držanje razmaka i druge epidemiološke mjere.

“Zaključak sastanka na vrhu o koroni jako nas je iznenadio time što pogađa najvažniji kršćanski praznik”, prenio je DPA izjavu Heinricha Bedford-Strohma, predsjedavajućeg Evangeličke crkve u Njemačkoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar