Demokršćani u Njemačkoj zabrinuti zbog pada popularnosti

Svijet 19. kol 202116:54
Izvor: John MACDOUGALL/AFP, Ilustracija

Njemačka Demokršćanska Unija CDU/CSU je nešto više od pet tjedana uoči parlamentarnih izbora izrazila zabrinutost zbog pada popularnosti Unije u ispitivanjima javnog mnijenja.

“Postoji realistična mogućnost da Unija ne sudjeluje u radu sljedeće vlade”, rekao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Markus Soeder u četvrtak na zatvorenom sastanku predsjedništva CSU-a a kako prenose njemački mediji.

Soeder govori o “dramatičnom” razvoju događaja. On je istodobno ukazao na opasnost formiranja koalicije bez sudjelovanja Unije CDU/CSU koja se od 2005. neprekidno nalazi na vlasti.

U četvrtak je objavljen rezultat ispitivanja javnog mnijenja instituta Kantar koja pokazuje vodstvo Unije CDU/CSU pred Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) od samo jedan posto. Prema tim rezultatima Unija može računati s podrškom od 22 posto birača.

U ispitivanjima početkom godine Uniju CDU/CSU je podržavalo 36 posto ispitanih dok se SPD nalazio na oko 15 posto.

Pad popularnosti bilježi i stranka Zeleni koja je u jednom trenutku uživala podršku 28 posto ispitanih i time se nalazila i ispred Unije CDU/CSU.

Soeder, kako svjedoče sudionici sastanka predsjedništva, strahuje da bi nakon izbora 26. rujna na saveznoj razini moglo doći do formiranja koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala ili lijeve koalicije sa socijaldemokratima, zelenima i strankom Ljevica.

“Mi još možemo preokrenuti trend ali bit će teško”, rekao je Soeder.

Markus Soeder je poziciju kancelarskog kandidata Unije na izborima prepustio predsjedniku veće stranke unutar Unije, Kršćansko-demokratske unije (CDU) Arminu Laschetu koji međutim uživa znatno manju podršku od Soedera.

Prema ispitivanju instituta Civey za tjednik Spiegel Lascheta građani smatraju manje kompetentnim za rješavanje međunarodnih kriza poput trenutne u Afganistanu od njegovog konkurenta, socijaldemokratskog kandidata Olafa Scholza.

Analitičari smatraju da Unija trpi zbog najavljenog odlaska dugogodišnje predsjednice stranke i njemačke kancelarke Angele Merkel koja se više neće kandidirati na sljedećim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar