Devetero ministara dalo ostavku u britanskoj vladi

Svijet 25. lis 202218:03
Izvor: Daniel LEAL / AFP

U velikom preustroju kabineta, novi britanski premijer Rishi Sunak odlučio je ipak ostaviti Jeremyja Hunta na poziciji ministra financija.

Hunta je prije dva tjedna imenovala bivša premijerka Liz Truss, a on je poništio veliki dio njenog kontroverznog paketa poreznih mjera. Ipak, devetero ministara napustilo je svoje pozicije, uključujući Jacoba Rees-Mogga koji je služio kao ministar gospodarstva, prenosi BBC.

Otišli su i ključni saveznici Liz Truss, kao što su Simon Clarke, čelnica većine u parlamentu Wendy Morton, kao i bivša ministrica rada Chloe Smith. Kit Malthouse neće više biti ministar obrazovanja, a Jake Berry napušta poziciju predsjedatelja Konzervativne stranke. Vicky Ford smijenjena je s pozicije čelnice za razvoj u ministarstvu vanjskih poslova.

Rees-Mogg, koji je podržavao Liz Truss, također je bliski saveznik bivšeg premijera Borisa Johnsona. I sam je priznao da je malo vjerojatno da će ostati u vladi, jer je “preblizak s Liz Truss” da bi radio s Rishijem Sunakom.

“Duboka ekonomska kriza”

U razgovoru s BBC-jeM, Rees-Mogg je dodao da će “potpuno podržati” novog premijera.

Rekao je i da će Konzervativci, koji sada imaju novog vođu u samo sedam tjedana, biti “gotovi” ako se ne ujedine.

Tek nekoliko sati nakon što je napustio svoju poziciju, Rees-Mogg se vratio u Donji dom parlamenta da sudjeluje u debati o zakonima koji će zamijeniti EU zakone preostale nakon Brexita.

Ranije je novi premijer Sunak upozorio da njegovu novu vladu čekaju “teške odluke” budući da se zemlja bori s “dubokom ekonomskom krizom.”

Rekao je da je izabran za vođu stranke da “popravi” pogreške koje je napravila Liz Truss, koja je ostavku dala nakon samo 49 dana u premijerskoj fotelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar