Diplomatski rat: Njemačka uzvratila udarac Rusiji

Svijet 31. svi 202316:47 0 komentara
Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Njemačka je Rusiji naložila zatvaranje četiri ruska generalna konzulata u toj zemlji do kraja godine, što je protumjera za nedavnu odluku ruskih vlasti da ograniči broj djelatnika u njemačkim diplomatskim i kulturnim ustanovama u Rusiji, priopćeno je u srijedu.

“Njemačka vlada je odlučila za četiri od pet ruskih konzulata u Njemačkoj povući dozvolu za rad”, stoji u kratkom priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Rusija je u subotu donijela odluku o uvođenju “gornje granice” za zaposlene u njemačkim institucijama u Rusiji poput diplomatskih predstavništava, škola i kulturnih instituta.

“Time je kompletna njemačka prisutnost u Ruskoj Federaciji svedena na 350 osoba”, priopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju se navodi da je Moskva ovim potezom otišla “u smjeru eskalacije” i da je Njemačka “ponašanjem Rusije dovedena u ovu situaciju”.

Najvjerojatnije će ostati otvoreno veleposlanstvo i konzulat u Berlinu, dok će generalni konzulati u Bonnu, Hamburgu, Frankfurtu i Leipzigu biti zatvoreni.

Njemačka će, kako je najavljeno, zadržati veleposlanstvo i konzulat u Moskvi te generalni konzulat u Sankt Petersburgu.

Odnosi između Rusije i Njemačke, koja je nekad bila najveći kupac ruske nafte i plina, pokvarili su se od invazije na Ukrajinu u veljači 2022., a Zapad je odgovorio sankcijama i isporukama oružja.

Njemačka planira otpustiti mnoštvo zaposlenika koji rade u njezinim misijama u Rusiji nakon što je Moskva uvela ograničenja na broj dopuštenih za rad u zemlji, uključujući nastavnike i zaposlenike na Goethe institutu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ