Dobre vijesti za dio radnika u Njemačkoj, evo kome će rasti plaće od listopada

Ekonomija 22. ruj 202307:22 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Njemačka maloprodajna udruga (HDE) donijela je preporuku prema kojoj trgovci u maloprodaji trebaju svojim radnicima podignuti plaće za 5, 3 posto najranije od 1. listopada.

Kako navode njemački mediji, HDE više godina vodi kolektivne pregovore sa Sindikatom Verdi, ali bez uspjeha.

Iako nisu postigli dogovor sa sindikatom HDE je odlučio preporučiti dizanje plaća, prenosi Fenix magazin.

“Prema trenutnoj odluci HDE-ovog odbora za kolektivne pregovore, tvrtke koje obvezuju kolektivni ugovori sada će imati mogućnost isplate dobrovoljnih povećanja plaća od 5,3 posto najranije od 1. listopada 2023. godine”, stoji u priopćenju Udruge.

Rewe i Aldi podignuli satnice

Ovisno o gospodarskoj situaciji, svaka trgovačka tvrtka vezana kolektivnim ugovorima sama i slobodno odlučuje može li provesti preporuku udruge.

Grupacija Rewe iz Kölna je odlučila kako želi radnicima isplatiti točno 5,3 posto više novca koliko je HDE predlagao od listopada.

Aldi Süd je najavio kako će dobrovoljno povećati plaće zaposlenika do 5,3 posto i dodatke za obuku za 50 eura od 1. listopada.

U Aldi Nordu povećanje plaća također iznosi 5,3 posto, a od listopada bi u istoj mjeri trebale rasti i plaće pripravnika.

Tvrtke Lidl i Kaufland, koje pripadaju Schwarz grupi, također će od listopada ove godine povećati svoje plaće radnicima za 5,3 posto.

Najveći njemački trgovac hranom Edeka nije se izjasnio o povećanju plaća.

Veće plaće u Nettu i Ottu

Plaće su prema pisanju njemačkih medija odlučili povećati i u Nettu i u Ottu.

U Nettu se povećanje plaća odnosi na sve zaposlenike u administraciji, trgovinama i u dva Netto logistička centra koji rade pod kolektivnim ugovorom. U Ottu se povećanju plaća mogu nadati svi koji rade pod kolektivnim ugovornom, ali i pripravnici. Netto i Otto naglašavaju dobrovoljnost svojih mjera.

Sindikat Verdi nije zadovoljan preporukama Udruge HDE o rastu plaća.

“Takvo povećanje plaća u tekućoj godini nije ništa manje nego “šamar za zaposlenike u maloprodaji”, rekao je šef Verdija Frank Werneke.

“To je 92 centa po satu za prodavačicu, a to znači gubitak stvarne plaće. Zaposlenici ionako primaju vrlo niske plaće, a inflacija zadnjih mjeseci dodatno jede plaće.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.