Eksplodirala stopa ovisnosti među djecom i tinejdžerima, tablete posebno opasne

Svijet 16. pro 202210:27
Pixabay/Ilustracija

Predoziranje drogama među osobama u dobi od 10 do 18 godina više se nego udvostručilo u Sjedinjenim Državama između 2019. i 2021., prema studiji koju su u četvrtak objavile zdravstvene vlasti, koje su posebno upozorile na rizike od krivotvorenih tableta koje sadrže fentanil.

Prosječna mjesečna stopa predoziranja među adolescentima porasla je za 109 posto između 2019. i 2021., objavili su centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). A broj predoziranja ilegalno proizvedenim fentanilom porastao je za 182 posto.

Korištenje nedopuštenih droga među adolescentima sveukupno je smanjeno tijekom istog razdoblja, što sugerira da je porast broja smrtnih slučajeva vjerojatno uzrokovan jačim drogama, a ne češćom uporabom, navodi se u studiji. Fentanil, ultra-potentni sintetski opijat koji izaziva ovisnost, lako je proizvesti u laboratoriju uz nisku cijenu.

PROČITAJTE JOŠ

Droga je preplavila američko tržište posljednjih godina.

Prema studiji, oko četvrtina predoziranja adolescenata bila je povezana s krivotvorenim tabletama koje su se često prodavale kao oksikodon, lijek protiv bolova, ili alprazolam, lijek za anksioznost poznatog pod markom Xanax. Vjerojatno se radi i o većem broju, budući da tablete pronađene na mjestu predoziranja nisu uvijek analizirane.

“Proliferacija krivotvorenih tableta posebno je zabrinjavajuća s obzirom na to da je marketing usmjeren prema tinejdžerskoj populaciji i da su takve tablete dostupne putem društvenih medija”, stoji u izvješću CDC-a. “Nejasno je jesu li adolescenti namjeravali uzimati legitimne farmaceutske lijekove ili su bili svjesni da su tablete krivotvorene”, navodi se.

Ukupno 1808 predoziranja adolescenata prijavljeno je između srpnja 2019. i prosinca 2021. u 31 američkoj državi i Washingtonu DC, navodi se u izvješću. Srednja mjesečna stopa smrtnih slučajeva bila je 32,5 između srpnja i prosinca 2019. To je skočilo na 68 mjesečno u istom razdoblju 2021., što je povećanje od 109 posto. “Potrebni su hitni napori da se spriječe smrti od predoziranja među adolescentima”, upozorio je CDC.

Među potrebnim mjerama CDC je naveo jačanje preventivnih kampanja koje upozoravaju na opasnosti od krivotvorenih tableta, ali i osvješćuju adolescente o postojanju testova za otkrivanje prisutnosti fentanila. Također se preporučuje edukacija mladih o protuotrovu naloksonu, koji može blokirati učinak opijata i koji se može primijeniti u slučaju predoziranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar