Erdogan s čelnicima Finske i Švedske na samitu NATO-a, novi pregovori o članstvu

Svijet 27. lip 202211:31 > 11:31 0 komentara
Adem ALTAN / AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastaje se u utorak u Madridu s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom kako bi razgovarali o kandidaturi dviju zemalja za članstvo u NATO-u, koje Ankara trenutno blokira.

Taj prvi susret na visokoj razini s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson održat će se na početku samita NATO-a, u nazočnosti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga, objavilo je finsko predsjedništvo na Twitteru.

Za ponedjeljak su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu također predviđeni novi “pregovori” o deblokadi turskog veta, priopćio je službeni Helsinki.

I švedska premijerka Andersson stiže danas u Bruxelles na sastanak sa Stoltenbergom uoči samita. Ona je u subotu telefonski razgovarala s Erdoganom, no, kako tvrdi Ankara, tom prilikom nije došlo do nikakvog pomaka u stajalištima dviju strana.

vezana vijest

Turska je sredinom svibnja najavila blokadu pristupa Finske i Švedske NATO-u i to će pitanje uvelike zaokupiti sudionike samita u Madridu koji traje od utorka navečer do četvrtka.

Ankara optužuje Švedsku da pruža utočište pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koje Turska smatra teroristima te pristašama Fethullaha Gulena za kojeg postoji sumnja da je organizirao državni udar u srpnju 2016.

Ankara traži i da Finska i Švedska ukinu zabranu prodaje oružja Turskoj, koju su te dvije zemlje uvele zbog turske intervencije u Siriji u listopadu 2019.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.