EU pokrenuo istragu o Deutsche Bahnu

Svijet 31. sij 202214:29 0 komentara
John MACDOUGALL / AFP

Europska komisija pokrenula je istragu kako bi utvrdila jesu li njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn i njegova podružnica DB Cargo aranžmanom o knjiženju gubitaka prekršili europske propise o državnoj pomoći.

EK je u ponedjeljak priopćio kako je primio pritužbu na DB Cargo, čije kontinuirane gubitke preuzima matična kompanija, prema dogovoru iz 2012. godine.

Taj je dogovor, uz druge mjere, mogao osigurati DB Cargu prednost u odnosu na konkurente jer mu je omogućio da ulaže u rast i širenje poslovanja i u proširenje flote, unatoč tome što nije poslovao u plusu, stoji u žalbi, prema navodima Komisije.

Njemačka vlada i drugi dioničari imat će sada priliku da zajedno s neimenovanim podnositeljem žalbe dostave argumente kojima će je pobijati ili potkrepljivati, dodao je Bruxelles.

Pokretanje istrage ne znači samo po sebi da su kompanija i vlada prekršile propise o tržišnom natjecanju, no, ako regulator utvrdi da jesu, može im izreći pozamašne novčane kazne, podsjeća agencija dpa.

DB dominira na njemačkom tržištu međugradskog prijevoza svojim Intercity Expressom (ICE) i Intercity vlakovima. DB Cargo ima nešto više konkurenata, ali još uvijek kontrolira gotovo polovinu tržišta željezničkog prometa, prema brojkama koje je objavila kompanija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.