EU povećava vojnu pomoć Ukrajini, Zelenski ignorira odluku američkog Kongresa

Rat u Ukrajini 01. lis 202322:58 1 komentar
AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u govoru objavljenom u nedjelju da ništa neće oslabiti ukrajinsku borbu protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres izglasao zakon o privremenom financiranju u kojemu se ne spominje Ukrajina.

Ministar obrane Rustem Umerov odvojeno je rekao da je primio obećanja o daljnjoj vojnoj pomoći u telefonskom pozivu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

“Ministar Austin me uvjerio”, napisao je na X-u, da će se američka podrška Ukrajini nastaviti i da će ukrajinski “ratnici nastaviti imati snažnu podršku na ratištu”.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kijev radi sa svojim američkim partnerima da nova odluka o proračunu uključi sredstva za Ukrajinu te da je američka podrška Ukrajini i dalje postojana.

Zelenski, u snimljenom govoru na praznik Dana branitelja, nije se osvrnuo na izglasavanje u Kongresu, no ponovio je svoju odlučnost borbe do pobjede.

Rekao je da će se Ukrajina prestati odupirati i boriti na dan pobjede. “Kako joj se približavamo svaki dan, borit ćemo se sve dok bude potrebno.”

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja i da američka podrška ne može biti prekinuta “pod bilo kojim uvjetima”.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također je u komentarima na Facebooku pokušao uvjeriti Ukrajince o budućoj potpori SAD-a, rekavši da prethodno odobrena sredstva nisu upitna.

“Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljivo snažna u američkoj administraciji, u obje stranke kao i u domovima američkog Kongresa te najvažnije, među američkim narodom”, napisao je.

Borrell u Kijevu: EU će povećati vojnu pomoć Ukrajini

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u nedjelju da će Unija povećati vojnu pomoć Ukrajini, nakon što je američki Kongres kasno u subotu usvojio zakon o privremenom financiranju u kojem nije bilo riječi o pomoći Ukrajini.

Borrell je rekao na konferenciji za medije tijekom posjeta Kijevu da je tijekom “egzistencijalne prijetnje Europi”, EU želi povećati vojnu pomoć Ukrajini. On je to izjavio nakon svoga prvog sastanka s ukrajinskim ministrom obrane Rustemov Umerovim, koji je imenovan prošli mjesec.

“Pričekajmo da vidimo što će se dogoditi u SAD-u, no s naše strane, nastavit ćemo podupirati i povećati našu podršku”, rekao je Borrell, kad je upitan o glasovanju u Washingtonu. “Ukrajinci se bore sa svom svojom hrabrošću i kapacitetima”, rekao je. Ako EU želi da budu uspješniji, dodao je, “moramo im dati bolje oružje, i veće.”

U priopćenju objavljenom na X-u, Borrell je rekao da se Unija priprema za “dugotrajne sigurnosne obveze prema Ukrajini”. Rekao je na konferenciji za medije da se nada da će zemlje članice postići odluku o povećanju pomoći “prije kraja godine”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.