Europa može i dalje plaćati ruski plin u eurima, a ne u rubljima

Svijet 30. ožu 202221:15 > 21:22
DADO RUVIC / REUTERS

Njemačka vlada je priopćila da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao u srijedu kancelaru Olafu Scholzu da Europa može i dalje plaćati ruski plin u eurima, a ne u rubljima, kao što je Moskva to nedavno zatražila.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit objavio je da je Putin rekao Scholzu da će se europska plaćanja idući mjesec “nastaviti u eurima i kao i obično doznačivati u Gazprom banku koja ne podliježe sankcijama” a ona će eure promijeniti u rublje.

Kremlj je ranije objavio da su se Putin i Scholz složili da će stručnjaci dviju zemalja razgovarati na koji bi se način plaćanje ruskog plina moglo izvršiti u rubljima, objavio je TASS.

Putin je rekao Scholzu da plaćanje u rubljima za izvoz ruskog plina ne bi smjelo štetiti europskim kupcima. “Ta odluka ne bi trebala dovesti do pogoršanja uvjeta ugovora europskih tvrtki koje uvoze ruski plin”, rekao je Putin, po priopćenju iz Kremlja.

Do te promjene, rekao je Putin Scholzu po Kremlju, došlo je “jer su članice EU-a zamrznule devizne rezerve Ruske banke, što je kršenje međunarodnog prava”.

U četvrtak bi Ruska središnja banka i ruska vlada kao i Gazprom trebali predstaviti novi sustav plaćanja u rubljima.

Putin je ranije rekao da želi da “neprijateljske” zemlje, koje uključuju države EU-a, počnu plaćati svoje račune za plin u rubljima, što su zapadne zemlje odbacile.

Kremlj je u srijedu priopćio da će se uvođenje plaćanja u rubljima provoditi postupno.

Zemlje EU-a uvoze 40 posto plina iz Rusije.

Kremlj je objavio da je Putin razgovarao i s talijanskim premijerom Mariom Draghijem o plaćanju plina u rubljima, objavio je Interfax.

Po priopćenju Draghijeva ureda, Putin je pojasnio Draghiju sustav plaćanja u rubljima za ruski plin.

Italija je visoko ovisna o ruskom plinu i Draghi je ranije to odbio. U priopćenju iz njegova ureda ne kaže se što je sada bio njegov odgovor Putinu.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar