Evo što bi današnji umirovljenici savjetovali budućim generacijama

Svijet 24. lip 202221:07
Pexels

Američki umirovljenici imaju nekoliko savjeta za svoje "mlađe ja", a time i za sve koji se tek trebaju umiroviti: Uštedite više i napravite financijski plan za mirovinu. I ne zaboravite uzeti u obzir poreze i inflaciju - oni će vas pogoditi jače nego što očekujete.

To su ključni podaci iz istraživanja provedenog na više od 1100 američkih umirovljenika koje je proveo Institut za istraživanje dobrobiti zaposlenika, a koje je provedeno ovog proljeća.

VEZANE VIEJSTI

Ispitanici su bili u dobi od 55 do 80 godina i imali su imovinu u rasponu od ukupno 50,000 do 5 milijuna dolara, ne uključujući kućni kapital. Prosječno vrijeme provedeno u mirovini od strane ispitanih bilo je sedam godina.

Štedi više i planiraj ranije

Sveukupno bi 70 posto ispitanika savjetovalo mladima da promijene svoje financijske navike kako bi mogli uštedjeti i više ulagati.

Otprilike polovica ispitanika (49 posto) izjavila je kako bi voljela da su ranije počeli planirati mirovinu.

Ne iznenađuje da je 55 posto ispitanika s najmanjim iznosom imovine (ispod 500,000 dolara) reklo da bi željeli da su ranije počeli štedjeti. Međutim, visok postotak (40 posto) onih s između 500.000 i 2 milijuna dolara osjećao se isto, kao i 23 posto ljudi čija je imovina premašila 2 milijuna dolara.

Faktor inflacije

Istraživanje je provedeno između 26. travnja i 8. svibnja, razdoblja u kojem je povijesno visoka inflacija već zaživjela.

Na pitanje koje su njihove glavne financijske brige danas, inflacija je bila najčešći odgovor.

Ne zaboravite na poreze

U mirovini mnogim ljudima nije jasno koliko će velik zalogaj porezi uzeti iz različitih izvora prihoda.

Gotovo polovica ispitanika (48 posto) izjavila je kako ne razumije kako će porezi utjecati na njihove financije u mirovini.

Gotovo 40 posto ispitanika kazalo je kako plaća više poreze nego što su očekivali, piše CNN.