Francuska vraća Beninu blago koje je opljačkala prije 130 godina

Svijet 09. stu 202115:091 komentar
Podijeli:
Izvor: Petr Kovalenkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Francuska je u utorak svečano vratila Beninu 26 predmeta kraljevskog blaga Abomey koje su kolonijalne postrojbe opljačkale u XIX. stoljeću, što predstavlja "povijesni trenutak nacionalnog ponosa" beninskih vlasti.

Ministri kulture dviju zemalja, Roselyne Bachelot i Jean-Michel Abimbola, potpisali su u Elizejskoj palači ugovor o prijenosu vlasništva tih predmeta koji će u srijedu nakon 130 godina biti vraćeni u Benin.

“To je dugo čekani simboličan, dirljiv i povijesni trenutak”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji se 2017. obvezao na povrat afričke baštine.

“Cijeli narod Benina vam zahvaljuje”, rekao je predsjednik Patrice Talon, koji je tom prigodom došao u Francusku. “Ali povrat tih 26 djela je tek prva etapa”, naglasio je i obećao da će se vratiti prilikom sljedećih povrata, koje je obećao francuski predsjednik.

Među djelima koja će biti vraćena u srijedu, koja su bila izložena u pariškom muzeju Quai Branly, nalaze se totemski kipovi bivšeg kraljevstva Abomey kao i prijestolje kralja Béhanzina, koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale tijekom pljačke palače Abomey 1892. godine.

Ta se blaga s nestrpljenjem očekuju u Cotonouu.

U govoru u Ouagadougou u studenom 2017. Macron se obvezao omogućiti u roku od pet godina privremeni ili trajni povrat afričke baštine iz Francuske.

Na temelju izvješća akademika iz Senegala i Francuske, odlučio je vratiti 26 djela koje traže vlasti Benina.

Zakon donesen u prosincu 2020. omogućuje te povrate Beninu.

Stručnjaci drže da se između 85 i 90 posto afričke baštine nalazi izvan kontinenta. Od 2019. osim Benina, još šest zemlja, Senegal, Obala Bjelokosti, Etiopija, Čad, Mali i Madagaskar, predali su Francuskoj zahtjeve za povratom baštine.

Povrat umjetničkih djela obilježje je “novog odnosa” koji Macron želi uspostaviti s Afrikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar