Glavni direktor WHO-a na putu za Siriju

Svijet 10. velj 202306:44
OMAR HAJ KADOUR / AFP

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je u četvrtak na svom Twitteru da je "na putu" za Siriju, koju je u ponedjeljak, kao i susjednu Tursku, pogodio potres čiji je ukupni broj mrtvih premašio 20.000.

“Na putu sam za Siriju, gdje WHO podupire osnovnu zdravstvenu skrb u područjima pogođenim nedavnim potresom, nadovezujući se na naš dugogodišnji rad u zemlji”, napisao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Gotovo u isto vrijeme, Ujedinjeni narodi najavili su da će zamjenik glavnog tajnika za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Griffiths ovog vikenda posjetiti pogođena područja u Turskoj i Siriji.

Griffiths će posjetiti Gaziantep u južnoj Turskoj i Alep u sjeverozapadnoj Siriji. Tijekom tog posjeta sastat će se i s “vlastima sirijske prijestolnice Damaska”.

Do tih posjeta dolazi u vrijeme kada je prvi konvoj pomoći pobunjeničkim područjima u sjeverozapadnoj Siriji nakon smrtonosnog potresa ušao u četvrtak u to područje preko graničnog prijelaza Bab al-Hawa s Turskom, prema UN-u i jednom dužnosniku zaduženom za taj prijelaz.

Taj konvoj, u kojemu je šest kamiona koji prevoze deke, madrace, šatore, opremu za pomoć i solarne svjetiljke, trebao bi pokriti potrebe najmanje 5000 ljudi, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije.

Bijele kacige, spasioci koji djeluju u sirijskim pobunjeničkim područjima, izrazili su “razočaranje” smatrajući da je ta pomoć “rutinska” i nije specifična za potragu za preživjelima pod ruševinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.