Grčka javnost ogorčena: Šumski požar izazvao vatromet s jahte

Svijet 22. lip 202419:40 0 komentara
REUTERS/Giorgos Moutafis

Šumski požar koji je planuo na grčkom turističkom otoku Hydra, u blizini Atene, izazvan je vatrometom s jahte u petak navečer, objavili su u subotu grčki vatrogasci, što je naišlo na val osude u javnosti.

“U požaru izazvanom vatrometom s brodice gori jedina borova šuma na otoku, na teško pristupačnom mjestu bez ceste”, naveli su otočki vatrogasci na Facebooku, potaknuvši bijes na društvenoj mreži.

Požar je brzo stavljen pod kontrolu.

REUTERS/Giorgos Moutafis

Gradonačelnik otoka Giorgos Koukoudakis rekao je na javnoj televiziji ERT da je “ogorčen što neki ljudi na tako neodgovoran način ispucavaju vatromet u borovu šumu” te je najavio da će općina podići građansku tužbu protiv odgovornih za požar čim se završi predistražni postupak.

Trinaest osoba optuženih za podmetanje ovog požara uhićeno je u subotu nakon očevida koji su proveli vatrogasci i oni u nedjelju moraju biti izvedeni pred tužitelja.

Grčka je nedavno pooštrila kazne za podmetanje požara. Počinitelji požara sada mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu do dvadeset godina i novčanu kaznu do 200.000 eura.

U subotu je civilna zaštita pozvala na najveći oprez dok je rizik od požara “i dalje vrlo visok”, osobito u regiji Attica, koja okružuje glavni grad Grčke, na Peloponezu (jug) i u središtu zemlje.

Vatra koja bjesni na kikladskom otoku Andros dovela je do evakuacije četiri sela i mobilizacije dva vodena bombardera i šest helikoptera.

U šumskom požaru u petak je poginuo 55-godišnji muškarac iz sela Myrtia na Peloponezu.

REUTERS/Giorgos Moutafis

U zemlji je zabilježeno 45 novih požara potaknutih jakim vjetrom, navode vatrogasci.

Vlasti su od srijede nastavile upozoravati na “vrlo visok rizik” od šumskih požara zbog jakih vjetrova i visokih temperatura koje su u nekim regijama dosezale 40 stupnjeva Celzijevih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_0

#related-news_1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!