Grčka se treći dan bori s požarima, sačuvano mjesto antičkih Olimpijskih igara

Svijet 05. kol 202110:19 > 10:26 0 komentara
Požar, Grčka, Atena
LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Grčke vlasti naredile su još evakuacija na otoku blizu Atene u četvrtak, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan.

Temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva i snažni vjetrovi potaknuli su više od 150 požara u različitim dijelovima zemlje proteklih dana, uz požare u Turskoj i drugim dijelovima Sredozemlja.

Više sela evakuirano je na otoku Eubeji blizu Atene od utorka. Oko 85 osoba ukrcano je u brod s plaže, dok su gorjeli borovi i uzdizali se oblaci dima.

PROČITAJTE JOŠ

Vlasti su evakuirale u četvrtak još ljudi s Eubeje. Odzvanjala su crkvena zvona, što je bilo upozorenje da se vatra približava. Na tom području više od 170 vatrogasaca i šest zrakoplova gase požare.

Evakuirana su dva sela u regiji Peloponez u srijedu dok je požar bjesnio blizu arheološkog nalazišta antičkih Olimpijskih igara.

Nakon što su se cijelu noć borili s požarima, čini se da su vatrogasci uspjeli spasiti to nalazište, a antičko blago je izvan opasnosti, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni za televiziju ANT1.

Ta lokacija, s koje olimpijski plamen počinje svoje putovanje do grada domaćina modernim Olimpijskim igrama, jedna je od najpopularnijih grčkih turističkih atrakcija. Požar mu je prijetio i 2007. godine.

Pojačanja su stigla s Cipra i iz Francuske, a očekuje se dolazak dva zrakoplova iz Švedske kasnije u četvrtak dok se vatrogasci pripremaju za još jedan težak dan.

Požari koji su prijetili kućama na sjevernoj periferiji Atene u utorak su stavljeni pod kontrolu, a vatrogasci i kanaderi i dalje su u tom području.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram