Grčki premijer zahtijeva hitnu istragu ubojstva novinara

Svijet 10. tra 202114:37
Izvor: REUTERS

Grčki premijer Kiriakos Micotakis zatražio je brzu istragu ubojstva novinara u subotu, nakon što su taj zločin već osudili vodeći dužnosnici EU, političke stranke i medijske kuće.

Micotakis je pozvao svog ministra policije Mihalisa Krisohoidisa na subotnji sastanak o slučaju ubojstva novinara, izvijestili su iz ureda premijera.

Giorgos Karaivaz, koji je radio za privatnu TV stanicu Star i vodio blog bloko.gr, nekoliko je puta ustrijeljen u petak dok je izlazio iz automobila ispred svoje kuće u južnoj atenskoj četvrti Alimos, objasnili su svjedoci. Vraćao se kući s posla.

U 52-godišnjeg novinara pucala su dvojica muškaraca na motoru, izvijestio je policijski izvor za AFP. Na mjestu događaja pronađeno je sedamnaest čahura metaka.

PROČITAJTE JOŠ

Europska komisija i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava osudili su ubojstvo.

“Ubojstvo novinara gnusan je i kukavički čin”, objavila je na Twitteru čelnica komisije Ursula von der Leyen u petak.

“Europa se zalaže za slobodu, a sloboda tiska možda je najsvetija od svega i novinari moraju moći raditi sigurno. Moje misli su s obitelji Georgea Karaivaza i nadam se da će ubojice uskoro biti izvedene pred lice pravde”, dodala je von der Leyen.

Karaivaz je u 32-godišnjoj karijeri radio za neke od vodećih novina i TV kanala u Grčkoj.

“Bio je jedan od najiskusnijih izvjestitelja o kriminalu na tom području i kolege su ga izuzetno poštovale”, izvijestili su u izjavi novina esejskog sindikata Asieje.

Iz Federacije grčkih policajaca rečeno je da je Karaivaz bio zainteresiran za poboljšanje radnih uvjeta za provođenje zakona i da je “oštro kritičan prema bilo kome” tko stoji na putu njihovom sindikatu.

Iako su grčki mediji često na meti napada i vandalizma, ubojstva novinara su rijetka.

Neki novinari traže policijsku zaštitu, ali Karaivaz nije bio čuvan.

“Nije bilo u njegovom stilu tražiti zaštitu”, rekao je policajac koji je dobro poznavao Karaivaza za AFP, ali je htio ostati anoniman.

Pucnjava se dogodila u vrijeme kada su grčke vlasti dobile kritike zbog dodjeljivanja previše policijskih stražara kontroverznom TV voditelju, a slučaj se još uvijek istražuje.

U 2010. godini radijski menadžer, bloger i istraživački novinar Sokratis Giolias ubijen je ispred svoje kuće, a slučaj nikada nije riješen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar