Gušenje pobune u Rusiji: Ovo je ključna pogreška koju je Putin napravio

Svijet 06. srp 202306:26 1 komentar
Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Pobuna koju je u Rusiji pokrenio Jevgenij Prigožine uvelike je uzdrmala imidž ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se prikazivao kao moćnik, a sada se čini da mu ta moć klizi iz ruku. Ipak, intervencijom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Putin je uspio u kratkom roku ugušiti puč.

No, nakon pobune mnogi su analitičari i zapadni izvori sugerirali da sada slijedi čistka ruskih vojnih redova. Prema njihovim riječima, to bi se moglo pokazati kao ključna pogreška. Frederik Mertens, strateški analitičar iz Haaškog centra za strateške studije, smatra da će uklanjanje iskusnih časnika iz zapovjednog lanca smanjiti sposbnosti Rusije da adekvatno odgovori na ukrajinske operacije.

U srijedu je britansko ministarstvo obrane priopćilo da bivši zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin, nije viđen u javnosti od Wagnerove oružane pobune. Prema nepotvrđenim izvješćima, Surovikin, koji je dobio nadimak “general Armagedon”, uhićen je nakon pobune u sklopu vojne čistke u najvišim ešalonima ruske vojske. Ranije je objavio poruku potpore ruskoj vladi protiv pobune.

U intervjuu za ruski kanal Telegram koji je povezan s moskovskim sigurnosnim službama, Surovikinova kći tvrdila da mu se ništa nije dogodilo.

Kako piše Newsweek, Prigožin je bio bliži sa Surovikinom nego li s načelnikom rukog glavnog stožera Valerijem Gerasimovim. New York Times je, pozivajući se na američke dužnosnike i zapadne obavještajne službe, izvijestio nedugo nakon pobune da je Surovikin prethodno znao za pobunu.

No, iako ozloglašeno ime na Zapadu, “Surovikin je jedan od cijenjenijih viših časnika u ruskoj vojsci” i potezi protiv njega vjerojatno će izazvati “razdore”, reklo je britansko Ministarstvo obrane u svom dnevnom ažuriranju.

Mertens dodaje da “čišćenje” vojske od “politički nepouzdanih elemenata” ne povećavaju njenu učinkovitost. Ne samo da čisti sposobne časnike, “nego i stvara podmukli strah od pogrešnih koraka među onima koji ostaju”, dodao je.

Problemi sa zapovjednim lancima, moralom, disciplinom i transparentnošću u ruskoj vojsci dugo su odražavali na ruske operacije u Ukrajini, no ako se odluči na čistku u vojnim redovima, bit će važne i okolnosti na bojištu.

“Sve dok je bitka statična, ovo se može preživjeti. Ali ako bitka postane mobilna, to sprječava brze reakcije koje su potrebne i može u najekstremnijim slučajevima rezultirati de facto paralizom zapovijedanja”, rekao je Mertens.

Vrlo je teško dokučiti što se događa iza zatvorenih vrata Kremlja, rekao je Mertens. To se odnosi i na Prigožinovu psihologiju i na spletke Kremlja. No, treba naglasiti i da se s druge strane Rusija suočava s ukrajinskom protuofenzivom koja je već polučila određene uspjehe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare