Guverner Luhanska: Ruske snage ušle su u industrijsku zonu Sjeverodonecka

Svijet 21. lip 202206:45
Izvor: Alexander NEMENOV / AFP / ilustracija

Ruske snage ušle su u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Sjeverodonecka, rekao je u ponedjeljak guverner Luhanska Sergij Gajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage jedino još nisu zauzele kemijsku tvornicu Azot u tom području, napisao je Gajdaj na Telegramu. Obližnja sela su meta neprestanih napada.

U tvornici Azot se skriva oko 300 civila, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ali situacija se stalno mijenja.

Vereščuk je dodala da će dužnosnici pokušati uspostaviti sigurnosni koridor za civile koji žele evakuaciju iz tvornice.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je 20 ukrajinskih civila napustilo tvornicu u ponedjeljak, koristeći prolaz koji nije pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Predstavnik separatista Rodion Mirošnik rekao je da su civili na sigurnom i optužio Ukrajinu da je spriječila evakuaciju civila iz regije “stalnim granatiranjem”, piše Interfax.

Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Sjeverodonecka.

U međuvremenu su snage odane Moskvi nastavile napore spašavanja nakon što su ukrajinske snage obalne obrane projektilima napale plutajuće platforme za proizvodnju plina u Crnom moru, rekao je čelnik Krima Sergej Aksenov.

Na platformama je bilo više od 100 ljudi, prema posljednjim podacima. Spašeno ih je više od 90, najmanje troje je ozlijeđeno, a za sedmero se još traga, objavio je Aksenov na Telegramu.

Ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko također je izvijestio o raketnim napadima na te platforme u Crnom moru.

Platforme su smještene oko 100 kilometara od obale pokrajine Odese i 150 kilometara od poluotoka Krima u Crnom moru.

Kad je Rusija anektirala Krim, platforme je zauzela ruska vojska u ožujku 2014. godine.

Komentari

Vaš komentar