Imate štednju u banci u Njemačkoj? Ovo bi vas trebalo zanimati

Svijet 29. ožu 202308:24
Shutterstock

Političari i središnja banka inzistiraju na tome da je njemački financijski sustav stabilan unatoč potresima u svijetu, no gotovo polovica građana nije uvjerena da je njihova štednja sigurna, piše u utorak magazin Stern, javlja dpa.

Nakon propasti američke Silicon Valley banke i problema koji su diktirali preuzimanje švicarske Credit Suisse, vlada kancelara Olafa Scholza prošli je tjedan objavila da je domaće bankarstvo potpuno stabilno, prenosi Fenix.

No, u istraživanju Instituta Forsa za Stern točno polovica ispitanika izjavila je da vjeruje Scholzu, drugim političarima i bankarima, a gotovo isto toliko, 46 ​​posto, izrazilo je sumnju.

Povjerenje u banke i sigurnost štednih uloga posebno je rašireno među pristašama Scholzove Socijaldemokratske stranke (SPD) i Zelenih, sa 73 odnosno 63 posto. Među glasačima desničarske Alternative za Njemačku sumnjičavo je bilo 78 posto ispitanika.

Istodobno, građani istočnih pokrajina su nepovjerljiviji – njih 56 posto brine za svoj depozit u banci.

Primjetno je i da oni s boljim primanjima nešto manje brinu od onih s niskim plaćama.

Među osobama s plaćom manjom od 2.500 eura zabrinuto je 48 posto, a 47 ima povjerenja u banke.

Među onima s plaćom većom od 4.000 eura, 58 posto vjeruje u stabilnost banaka, dok je i dalje velikih 41 posto sumnjičavih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.