Institut za rat: Presreli pisma najelitnijih ruskih jedinica. Panika u Kremlju

Svijet 20. ruj 202209:393 komentara
Pixabay / Ilustracija

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Hitna rasprava 19. rujna o potrebi da Rusija odmah pripoji Lugansku i Donjecku oblast (od kojih veliki dio potonje nije pod ruskom kontrolom) sugerira da ukrajinska protuofenziva na sjeveru koja je u tijeku izaziva paniku u Kremlju.

Zakonodavna tijela u Donjecku i Lugansku (DNR i LNR) pozvala su svoje vodstvo da “odmah” održi referendum o priznavanju DNR i LNR kao ruskih subjekata.

Ruska propagandistica i glavna urednica RT-a Margarita Simonyan oduševljeno je govorila o pozivu, nazivajući ga “krimskim scenarijem”. Napisala je da bi priznavanjem okupirane ukrajinske zemlje kao ruskog teritorija, Rusija mogla lakše zaprijetiti NATO-u uzvratnim udarima.

Sve kaotičnije stanje u ruskoj vojsci

Ruskom vodstvu možda ponestaje načina da pokuša zaustaviti ukrajinske snage dok napreduju preko rijeke Oskil i bliže Luganskoj oblasti. Kremlj možda vjeruje da bi djelomična aneksija mogla potaknuti novačenje dodatnih snaga, kako iz Rusije tako i iz novopripojenog ukrajinskog teritorija.

Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralizirane jedinice, ali se pokazalo da ne mogu generirati značajnu borbenu moć, kao što je ISW više puta napisao, prenosi Index.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90% ljudstva 1. motostreljačke pukovnije napisalo osuđujuća izvješća o stanju morala već 23. svibnja 2022. 2. gardijska motostreljačka divizija jedna je od tri divizije 1. gardijske tenkovske armije, koja se prije sadašnjeg rata u Ukrajini smatrala glavnom mehaniziranom snagom Rusije i trebala je biti ključna snaga Rusije u konvencionalnom ratu velikih razmjera s NATO-om.

Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme s moralom među najelitnijim ruskim jedinicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar