Iran osudio izjavu G7 zbog eskalacije njegova nuklearnog programa

Svijet 16. lip 202408:37 0 komentara
ATTA KENARE / AFP

Iran je u nedjelju pozvao skupinu G7 da se distancira od "destruktivne politike iz prošlosti", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani, referirajući se na izjavu skupine sedam najrazvijenijih zemalja u kojoj se osuđuje nedavna eskalacija iranskog nuklearnog programa.

U petak je G7 upozorio Iran da ne napreduje u svom programu nuklearnog obogaćivanja i rekao da će biti spremni primijeniti nove mjere ako Teheran dostavi balističke projektile Rusiji.

“Svaki pokušaj povezivanja rata u Ukrajini s bilateralnom suradnjom između Irana i Rusije čin je samo s pristranim političkim ciljevima”, rekao je Kanaani, dodajući da neke zemlje “pribjegavaju lažnim tvrdnjama da nastave sankcije” protiv Irana.

Prošlog je tjedna Vijeće guvernera UN-ovog nadzornog tijela koje čini 35 država donijelo rezoluciju pozivajući Iran da pojača suradnju s nadzornim tijelom i poništi nedavno zabranu pristupa inspektorima.

Iran je odgovorio brzim instaliranjem dodatnih centrifuga za obogaćivanje urana na svom mjestu u Fordowu i započeo s postavljanjem drugih, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Kanaani je dodao da će Teheran nastaviti svoju “konstruktivnu interakciju i tehničku suradnju” s IAEA-om, ali je njegovu rezoluciju nazvao “politički pristranom”.

Iran sada obogaćuje uran do 60 posto čistoće, što je blizu 90 posto što predstavlja oružani stupanj, i ima dovoljno materijala obogaćenog do te razine, ako se dalje obogaćuje, za tri nuklearna oružja, prema mjerilima IAEA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!