Iranska policija oglasila se o smrti 22-godišnjakinje u pritvoru

Svijet 19. ruj 202211:18
Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Iranska policija u ponedjeljak je objavila da je smrt mlade žene u pritvoru „nesretan slučaj“ za koji ne žele da se ponovi, objavila je tamošnja novinska agencija. 

Mahsa Amini pala je u komu i umrla nakon što ju je prošli tjedan uhitila policija za moral, potaknuvši prosvjede protiv vlasti diljem države.  Policija je objavila da je 22-godišnjakinji pozlilo tijekom vikenda, dok je bila pritvorena u ćeliji s drugim ženama. No njezin otac u nedjelju je rekao proreformskom portalu Emtedad da mu je kći bila dobrog zdravlja i u formi.

„Ovaj incident bio je nesretan slučaj i ne želimo više nikad svjedočiti takvim događajima“, objavio je zapovjednik teheranske policije Hosein Rahimi, a prenosi agencija Fars.

Rahimi je rekao da Amini nije trpjela zlostavljanje, negirajući time tvrdnje objavljene na društvenim mrežama protiv policije za moral koja provodi stroga pravila prema kojima žene moraju pokriti kosu i nositi široku odjeću.

Uhićena je tijekom posjeta Teheranu sa svojim bratom jer navodno nije poštivala pravilo o hidžabu, piše BBC. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla. “Protiv iranske policije iznesene su kukavičke optužbe. Čekat ćemo do sudnjeg dana, ali ne možemo prestati raditi na sigurnosti”, rekao je Rahimi, dodajući da policija morala “radi pozitivan posao”.

Nije htio komentirati uzrok smrti 22-godišnjakinje jer se radi o medicinskom, a ne sigurnosnom pitanju.

Amini je bila iz Kurdistanske pokrajine, gdje se tijekom vikenda održao prosvjed, uključujući na sprovodu u njenom gradu Saqezu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.