Izrael planira izgraditi muzej u čast Alberta Einsteina

Svijet 23. lis 202217:23
Albert Einstein
Izvor: AFP

 Izraelska vlada izdvojit će milijune eura za muzej u kojemu će biti smještena najveća svjetska zbirka dokumenata o fizičaru Albertu Einsteinu, objavilo je u nedjelju Hebrejsko sveučilište.

Nova zgrada niknut će u sklopu kampusa Sveučilišta Givat Ram u Jeruzalemu.

Vlada se obvezala da će za financiranje muzeja izdvojiti približno 6,1 milijuna eura, a sveučilište dodatnih 12,2 milijuna.

Albert Einstein jedan je od osnivača Hebrejskog sveučilišta. Smatra se jednim od najvećih teorijskih fizičara svih vremena.

Sveučilištu je posmrtno ostavio oko 82.000 rukopisa, pisama, fotografija, dokumenata i ostalih vrijednih predmeta. Umro je 1955. u dobi od 76 godina.

Kustos muzeja Roni Grosz s ponosom ističe da je riječ o najvećoj zbirci Einsteinovih dokumenata u svijetu.

Ondje će biti pohranjena cijela Einsteinova arhiva koja će poslužiti kao “inovativan prostor za znanstveno i tehnološko obrazovanje” mladih, priopćilo je Hebrejsko sveučilište.

Einsteinove teorije relativnosti uvele su revoluciju u fiziku, utjecavši na nov način gledanja na kretanje objekata u prostoru i vremenu.

Ovaj izvanserijski fizičar dao je golem doprinos i teoriji kvantne mehanike te je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Albert Einstein postao je ikona popularne kulture zahvaljujući svojim duhovitim dosjetkama, neukrotivoj kosi te brkovima i čupavim obrvama.

Originalni predmeti koji su mu pripadali i danas se na dražbama diljem svijeta prodaju za višemilijunske iznose.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar