Izrael pokrenuo masovne napade u Pojasu Gaze

Svijet 02. pro 202311:25 1 komentar
John MACDOUGALL / AFP

Prema medijskim izvješćima, izraelska je vojska tijekom noći pokrenula golemi val napada na mete islamističkog Hamasa i drugih terorističkih skupina u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Times of Israel izvijestio je rano u subotu o opsežnim kopnenim bitkama oko grada Khan Younis u južnom dijelu zatvorenog područja. IDF je rekao da su neki od čelnika Hamasa bili u tom području.

Times of Israel također je izvijestio, citirajući stanovnike Pojasa Gaze, da je izraelska vojska bacila letke u Khan Younis pozivajući stanovnike da pobjegnu u Rafah na jugu, jer je to područje opasno. Napadi IDF-a zabilježeni su i na Rafah.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednotjednog prekida vatre.

Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju. Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.

Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko inicijativa i prijedloga za produljenje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.

Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela nekoliko talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

Izrael i Hamas prvotno su pristali na četverodnevno primirje, koje je započelo 24. studenoga. Stanka je potom produžena do petka ujutro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare