Izraelska vojska razmatra prijedloge o taocima, nastavlja s akcijom u Gazi

Svijet 06. svi 202421:42 0 komentara
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je u ponedjeljak da se svi prijedlozi koji se odnose na pregovore o puštanju na slobodu talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ozbiljno razmatraju te da istodobno vojska nastavlja djelovanje u palestinskoj enklavi.

Na pitanje na brifingu za medije hoće li to što je Hamas rekao da pristaje na prijedlog o prekidu vatre utjecati na planiranu kopnenu ofenzivu na Rafah, kontra-admiral Daniel Hagari rekao je: “Razmatramo svaki odgovor na najozbiljniji način i iscrpljujemo svaku mogućnost koja se odnosi na pregovore i povratak talaca.”

“Paralelno, i dalje djelujemo u Pojasu Gaze i nastavit ćemo”, rekao je.

Drugi izraelski dužnosnik je ranije rekao da nije dogovoren prekid vatre u Pojasu Gaze.

Dodao je da je prijedlog koji je Hamas prihvatio “blaža” verzija egipatskog prijedloga, koji povlači sa sobom “dalekosežne” zaključke koje Izrael ne može prihvatiti.

“To bi bilo poput smicalice koja ima za cilj da Izrael izgleda kao strana koja je odbila dogovor”, rekao je neimenovani izraelski dužnosnik.

Hamas je u ponedjeljak objavio da je pristao na prijedlog prekida vatre u sedmomjesečnom ratu protiv Izraela, nekoliko sati nakon što je izraelska vojska naredila stanovnicima Gaze da evakuiraju dijelove grada Rafe, u koji je prognano više od milijun stanovnika Pojasa Gaze.

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh obavijestio je katarske i egipatske posrednike da skupina prihvaća njihov prijedlog prekida vatre, stoji u kratkom priopćenju Hamasa.

Dužnosnik te skupine Taher Al-Nono rekao je da prijedlog uključuje obnovu Gaze, povratak raseljenih i razmjenu zarobljenika.

Izraelska vojska je u ponedjeljak izvela zračne napade na Rafah, nekoliko sati nakon što je poručila Palestincima u tom južnom dijelu Pojasa Gaze da se evakuiraju, usprkos upozorenjima međunarodne zajednice da ne provede plan kopnene invazije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!