Još jedna zemlja zabranjuje mobitel u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti

Svijet 02. pro 202307:47 1 komentar
N1

Novozelandska vlada zabranit će mobitele u školama jer ondje zabrinjavajuće pada pismenost, rekao je konzervativni premijer Christopher Luxon.

Škole na Novom Zelandu nekoć su imale neke od najboljih svjetskih rezultata u pismenosti, ali razine čitanja i pisanja pale su do te mjere da neki istraživači strahuju da postoji “kriza” u obrazovanju.

Luxon će time prihvatiti politiku koja je testirana s različitim rezultatima u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Taj bi potez zaustavio ometanje u razredima i pomogao učenicima da se usredotoče, rekao je Luxon.

“Zabranit ćemo telefone u školama. Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju”, rekao je.

Istraživači iz novozelandske dobrotvorne organizacije Education Hub upozorili su proške godine na “krizu pismenosti”, otkrivši da više od jedne trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati.

Luxonova konzervativna vlada, koja je prisegnula u ponedjeljak, već je prvi tjedan na vlasti zaglibila u kontroverze.

Prvo je neočekivano ukinula vodeće svjetske mjere za kontrolu pušenja kojima se trebala zabraniti prodaju cigareta svima rođenima nakon 2008., što su liječnici proglasili “tragičnim”, a zatim pristala ponovno pokrenuti istraživanje nafte i plina u moru, odbacivši jednu od važnijih politika o klimatskim promjenama bivše premijerke Jacinde Ardern.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare