Kako će Putin reagirati na ulazak Finske u NATO? BBC navodi tri moguća scenarija

Svijet 12. svi 202212:48 > 12:53 9 komentara
SPUTNIK / REUTERS

Putinova upozorenja Finskoj da se ne pridružuje NATO-u očito su bila uzalud. Njegova invazija na Ukrajinu dovela je točno do onoga čega se Putin najviše boji – daljnjeg širenja NATO-a koje savez dovodi Rusiji pred vrata.  

BBC-jev dopisnik za sigurnost analizira kako bi Putin mogao reagirati na ovakvu odluku Finske.

1. Vojni potezi 

Predsjednik Putin zasad ima previše posla u Ukrajini da bi se bavio poduzimanjem naglih koraka prema Finskoj. Ruske trupe koje su bile smještene blizu 1300-kilometarske granice s Finskom premještene su na jug. Ipak, s vremenom, vjerojatno bi mogao i trupe i projektile prebaciti u blizinu finske granice i narediti pojačano patroliranje mornarice i zračnih snaga.  

VEZANA VIJEST

2. Hibridno ratovanje 

Rusija već neko vrijeme koristi hakerske napade i cyber špijunažu usmjerenu na većinu europskih država. Za očekivati je da će te metode sada fokusirati konkretno na Finsku i Švedsku. Po već uobičajenom ruskom scenariju, službeno će se nijekati bilo kakvu upletenost Rusije.  

3. Subverzije 

Putin voli u vidu imati dugoročne ciljeve i mogao bi zaključiti da povijesna neutralnost ovih dviju nordijskih zemalja znači da bi se njihova odluka o pridruženju NATO-u mogla i promijeniti. Ruski predsjednik mogao bi tako pokušati okrenuti Fince protiv NATO-a uz pomoć online botova i lažnih profila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.