Kako je iranski predsjednik dobio nadimak “koljač iz Teherana”?

Svijet 20. svi 202408:57 0 komentara
Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje.

Raisi je bio jedan od najtvrđih iranskih tvrdolinijaša, fanatik i apsolutni vjernik u iransku revoluciju i njezinu misiju.

On je također bio prvi koji je pokrenuo prvi izravan napad na Izrael u povijesti svoje zemlje. Pod njegovom vladavinom ubijeno je stotinu Iranaca u brutalnoj represiji nedavnih prosvjeda koje su predvodile žene, piše SkyNews.

Njegova zastrašujuća reputacija seže još u 1980. godine, a upravo je u tom razdoblju zaradio nadimak “koljač iz Teherana”.

Bio je član takozvanog “Vijeća za smrt” koje se sastojalo od četvero sudaca koji su osudili tisuće iranskih zatvorenika na smrt tijekom čistke 1988.

Raisi je osobno bio uključen u dva najmračnija razdoblja iranske represije. Njega se smatralo i jednim od glavnih kandidata koji bi trebali zamijeniti vrhovnog vođu Alija Khameneija.

Iran se pod Raisijem uključio u niz intervencija izvan svojih granica. Iran je pomogao Hutijima da ugroze međunarodno pomorstvo u Crvenom moru, pomogao je Hezbolahu da uvuče Izrael u sedmomjesečni dvoboj oko sjeverne granice, pomogao je miliciji u Iraku da napadne i u nekim slučajevima ubije američke vojnike, a također je pomagao Hamasu u ratu s Izraelom.

Nakon dvije godine nemira, gospodarskog neuspjeha i posrnulog oporavka od pandemije, Iran je podijeljen i oslabljen, a vlada je izgubila velik dio vjerodostojnosti i podrške zbog zločina nad ženama.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!