Kažnjena s 4 godine zatvora zbog izvješćivanja o virusu

Svijet 28. pro 202010:20 > 11:34
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Kineska građanka Zhang Zhan kažnjena je s 4 godine zatvora zbog izvješćivanja uživo iz Wuhana kad je izbila epidemija, rekao je njezin odvjetnik u ponedjeljak, gotovo godinu dana nakon što su se pojavili detalji o "nepoznatoj virusnoj upali pluća" u tom gradu u središnjoj Kini.

Zhang, bivša odvjetnica, osuđena je na kratkom ročištu na sudu u Šangaju zbog navodnog “izazivanja svađa i problema” izvješćivanjem u kaotičnoj prvoj fazi epidemije.

Njezina izvješća uživo u veljači su se široko dijelila na platformama društvenih mreža, privlačeći pozornost vlasti koja je kaznila osam ‘zviždača’ koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.

Peking je čestitao sam sebi na “izvanrednom” uspjehu u kontroli virusa unutar svojih granica, s gospodarstvom u usponu, dok su u velikom dijelu ostatka svijeta nametane blokade uz velik broj zaraženih cijele godine od početka pandemije u Wuhanu.

Kontrola protoka informacija tijekom globalne zdravstvene krize bez presedana bila je presudna u omogućavanju kineskim komunističkim vlastima da preoblikuju narativ u svoju korist.

Ali svi koji su otkrivali rupe u tom narativu plaćaju ozbiljnu cijenu.

“Zhang Zhan izgledala je shrvano kada je objavljena kazna”, rekao je Ren Quanniu, jedan od njezinih odvjetnika, novinarima koji su u ponedjeljak ujutro potvrdili da joj je šangajski narodni sud izrekao četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Njezina je majka glasno jecala dok se čitala presuda, dodao je Ren.

Štrajk glađu u zatvoru

Sve više zabrinjava zdravlje 37-godišnje Zhang koja je počela štrajkati glađu u lipnju i na silu je hranjena kroz nosnu cijev.

“Rekla je kad sam je posjetio (prošli tjedan): ‘Ako mi izreknu tešku kaznu, odbijat ću hranu do samog kraja.’ … Misli da će umrijeti u zatvoru”, rekao je Ren prije suđenja.

“To je ekstremna metoda prosvjeda protiv ovog društva i ovog okružja.”

Kineske komunističke vlasti održale su niz suđenja disidentima na netransparentnim sudovima između Božića i Nove godine kako bi svele na minimum zapadnjačku kontrolu.

Suđenje se održalo samo nekoliko tjedana prije nego što se očekuje dolazak međunarodnog tima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije u Kinu koji će istražiti podrijetlo covida-19.

Drugi odvjetnik rekao je da se zdravstveno stanje Zhang pogoršalo te da pati od glavobolje, vrtoglavice i bolova u trbuhu.

“Sputana 24 sata dnevno, treba joj pomoć za odlazak u kupaonicu”, napisao je Zhang Keke, koji ju je posjetio na Božić, u bilješci koja je kružila društvenim mrežama.

“Osjeća se psihološki iscrpljeno, kao da je svaki dan mučenje.”

Sud: Širila je “lažne komentare”

Zhang je bila kritična prema odgovoru vlasti na početku epidemije u Wuhanu, napisavši u tekstu u veljači da vlada “nije dala ljudima dovoljno informacija, a onda je jednostavno zatvorila grad”.

“To je teško kršenje ljudskih prava”, napisala je.

Sud je rekao da je ona širila “lažne komentare” na mreži, kazao je Zhang Keke.

Skupine za zaštitu prava također su skrenule pozornost na njezin slučaj.

Vlasti “žele iskoristiti njezin slučaj kao primjer kako bi obeshrabrili druge neistomišljenike da postavljaju pitanja o pandemijskoj situaciji u Wuhanu početkom ove godine”, rekao je Leo Lan, savjetnik za zaštitu prava u kineskoj nevladinoj organizaciji Defenders.

Zhang je suđeno prvoj od četvero građana-novinara koje su vlasti uhitile početkom ove godine nakon izvješćivanja iz Wuhana.

Pokušaji novinske agencije AFP da kontaktira ostala trojicu – Chen Qiushija, Fang Bina i Li Zehua – bili su neuspješni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar