Kina i Indija se počinju udaljavati od Rusije, Putin ozbiljno naljutio Xija

Svijet 15. stu 202219:00
Izvor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kao što smo ranije javili, nacrt izjave sa sastanka zemalja G20 skupine kaže da "većina članica skupina oštro osuđuje rat u Ukrajini".

Iako većina analitičara pretpostavlja da je namjera upotrebe riječi “većina” upravo u isključenju iz te skupine tradicionalnih saveznika Rusije, Indije i Kine – ipak se javljaju signali koji bi mogli značiti da se te dvije velike sile počinju distancirati od razorne invazije Vladimira Putina.

PROČITAJTE JOŠ

Obje zemlje su dosad u više navrata branile Moskvu, uz izražavanje zabrinutosti oko konflikta u Ukrajini. I iako zasad nisu otvoreno promijenile svoje stajalište, Xi Jinping je ipak u nedavnom govoru prikriveno kritizirao ruske postupke, piše Sky News.

U obraćanju summitu na Baliju, kineski lider je upozorio na opasnost korištenja hrane i energetskih resursa kao oružja, u komentaru za kojeg mnogi smatraju da je usmjeren protiv Moskve.

“Moramo se čvrsto usprotiviti politizaciji i instrumentalizaciji problema vezanih za hranu i izvore energije,” Xi Jinping je tada rekao.

Do te izjave je došlo nakon što je kineski ministar vanjskih poslova, Wang Yi, rekao američkom predsjedniku Bidenu da “ne smije doći do upotrebe nuklearnog oružja, i da se ne smiju voditi nuklearni ratovi.” Njegove riječi su komentatori doživjeli kao odgovor na poteze Moskve koja često prijeti svojim nuklearnim arsenalom.

Britanski list Financial Times je također citirao kineskog dužnosnika kojem nisu naveli ime, i koji je u razgovoru s njima implicitno kritizirao ruskog predsjednika jer nije obavijestio Peking o svojim planovima da napadne Ukrajinu.

“Putin nije Xiju rekao istinu,” rekao je dužnosnik.

“Da nam je rekao za to, ne bismo danas bili u tako nezgodnom položaju. Imali smo više od 6.000 kineskih državljana u Ukrajini, i neki od njih su poginuli tijekom evakuacije koja je uslijedila – no ne možemo o tome javno govoriti.”

Indijski premijer Narendra Modi opet se sudržao od jasne osude Rusije, ali nakon što je Putinu u rujnu rekao da “današnja era nije era ratovanja,” danas je dodao i ovo: “Više puta sam rekao da moramo naći način da se vratimo na put koji vodi do prekida vatre i diplomatskog rješenja u Ukrajini.”

Te suptilne promjene u jeziku kojeg koriste Kina i Indija mogle bi biti naznaka potencijalno vrlo značajne promjene u geopolitičkoj dinamici koja okružuje rat u Ukrajini.

Odluka samo jedne od te dvije velike zemlje da se jasno distanciraju od Moskve mogla bi dovesti do velikih problema za Rusiju i dovesti do njene gotovo potpune izolacije na svjetskoj pozornici.

A to bi samo dodatno potkopalo Putinovu vojnu operaciju koja i bez toga ima već dovoljno problema, i vjerojatno povećalo pritisak na ruskog lidera da se okrene pronalaženju diplomatskog rješenja za okončanje rata u Ukrajini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar