Kineska policija privela četiri osobe uoči godišnjice prosvjeda na Tiananmenu

Svijet 03. lip 202322:40 1 komentar
Pixabay

Hongkonška policija je uhitila četiri osobe zbog "buntovništva" i "neprimjerenog ponašanja" u subotu, uoči 34. obljetnice pokreta Tiananmena.

Više od 30 godina desetci tisuća ljudi svake su se godine na taj dan okupljali u Viktorijinu parku, gdje su se uz svijeće prisjećali više od tisuću mirnih prosvjednika ubijenih u gušenju prosvjeda 4. lipnja 1989. na trgu Tiananmenu u Pekingu, pokazuju neke procjene.

No otkad je Peking 2020. nametnuo Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti, vlasti su zabranile skup.

U subotu su novinari AFP-a vidjeli kako policija u okrugu Causeway Bayju privodi nekoliko uličnih umjetnika, među kojima neki nisu ništa loše učinili, i sprovode ih u policijsko vozilo.

Policija je tijekom večeri priopćila da su četiri osobe uhićene “zbog neprimjerenog ponašanja na javnom mjestu” i “buntovništva”.

Druge četiri osobe, osumnjičene za “remećenje javnog reda”, pritvorene su kako bi se “olakšala istraga”, objavila je policija na Facebooku.

Policija nije navela imena pritvorenika.

Mjesna glasila pišu da je policija dvojicu poznatih aktivista Lau Ka-yeea i Kwan Chun-ponga udaljila iz Viktorijina parka.

Na fotografijama ta dvojica imaju preko usta crvenu ljepljivu traku dok drže komad papira na kojemu piše: “U znak žalosti zbog mrtvih i žrtava 64. (4. lipnja), poštovanje majkama Tiananmena”.

Ove godine vlasti su prije obljetnice nekoliko puta odbile potvrditi je li javno sjećanje na žrtve nezakonito, rekavši tek da “svi trebaju postupati po zakonu”.

Policija je u velikom broju bila prisutna u Viktorijinu parku i oko Causeway Bayja, gdje je pretraživala ljude koji su se onuda šetali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.