Kineski ministar obrane poručio SAD-u: Prestanite blatiti i zadržavati Kinu

Svijet 12. lip 202207:16 1 komentar
Wei Fenghe
REUTERS/Caroline Chia

Kineski ministar obrane Wei Fenghe u nedjelju je izjavio da je na SAD-u da poboljša bilateralne odnose, budući da je njihov odnos na ključnom sjecištu.

Ponovivši nekoliko puta na azijskom sigurnosnom sastanku da Kina traži samo mir i stabilnost te da nije agresor, pozvao je SAD da “ojača solidarnost te se suprotstavi sukobu i podjelama”.

Kazao je da je Kina u govoru američkog ministra obrane Lloyda Austina u subotu odlučno odbacila “američka blaćenja, optužbe, pa čak i prijetnje”.

VEZANA VIJEST

“Tražimo od američke strane da prestane blatiti i zadržavati Kinu. Prestanite se miješati u kineske unutarnje poslove. Bilateralni odnosi se ne mogu poboljšati osim ako ih američka strana ne poboljša”, rekao je Wei.

Austin je u subotu rekao da je došlo do “alarmantnog” povećanja broja nesigurnih i neprofesionalnih susreta kineskih zrakoplova i plovila drugih zemalja. Dodao je da će SAD stati uz svoje saveznike, uključujući Tajvan.

Ruska invazija na Ukrajinu zauzela je središnje mjesto sastanka, a Wei je istaknuo da Kina podržava mirovne pregovore i da se protivi “osiguravanju oružja uz maksimalan pritisak”.

“Što je temeljni uzrok ove krize? Tko je glavni akter iza ovoga? Tko najviše gubi? A tko će dobiti najviše? Tko promiče mir, a tko dolijeva ulje na vatru? Mislim da svi znamo odgovore na ova pitanja”, rekao je ne osvrćući se na njih niti iznoseći stav Kine.

U subotnjem obraćanju putem video veze, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy upozorio je delegate da invazija Ukrajine prijeti poretku utemeljenom na pravilima i da cijeli svijet dovodi u opasnost od gladi i krize s hranom.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritorij, već da uništi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i zarobi ono što smatra opasnim nacionalistima.

Govoreći o Tajvanu, Wei je rekao da je stav Kine o otoku, koji Peking smatra pokrajinom, nepromijenjen. Rekao je da kineska vlada traži “mirno ponovno ujedinjenje” s Tajvanom, ali zadržava “druge opcije”.

“Kina će definitivno realizirati svoje ponovno ujedinjenje. Oni koji teže neovisnosti Tajvana u pokušaju da podjele Kinu definitivno neće dobro završiti”, rekao je Wei.

Dapače, napomenuo je da je Kina pridonijela globalnim naporima u borbi protiv covida-19 te da su napori zemlje da razvije područje Južnog kineskog mora bili mirni.

“Velike i male zemlje, slabe ili moćne, sve su jednake. Trebali bismo se međusobno poštovati i tretirati jedni druge kao jednake”, rekao je Wei.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.