Kineski znanstvenici objavili dugo očekivane podatke o porijeklu korone

Svijet 07. tra 202322:11 0 komentara
Pixabay

Kineski istraživači objavili su analizu uzoraka uzetih prije više od tri godine s vuhanske tržnice povezanih s izbijanjem covida-19.

Tržnica plodova mora i divljih životinja Huanan bila je središnja točka u potrazi za porijeklom koronavirusa, no ovo je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih još 2020. godine, piše BBC.

Povezivanjem virusa sa životinjama koje se prodaju na tržnici mogle bi se otvoriti nove linije istraživanja o tome kako je epidemija započela. Istraživanje otkriva da su brisevi koji su bili pozitivni na virus sadržavali genetski materijal divljih životinja, prenosi Index.hr.

Zašto su trebale tri godine?

Neki znanstvenici kažu da je to još jedan dokaz da je bolest izvorno prenesena sa zaražene životinje na čovjeka. No drugi su istraživači pozvali na oprez u tumačenju nalaza, a ostaje nejasno zašto su trebale tri godine da se objavi genetski sadržaj uzoraka.

Druga teorija usredotočena je na pretpostavku da je virus slučajno iscurio iz laboratorija u Wuhanu. Kineski istraživači objavili su na internetu prvu verziju svoje studije u veljači, ali nisu objavili potpune genetske informacije koje su sadržane u uzorcima prikupljenim s tržnice.

Druga međunarodna skupina istraživača kasnije je iznijela vlastitu procjenu onoga što su ti ključni brisevi otkrili nakon što su uočili da su genetski nizovi objavljeni na web stranici za razmjenu znanstvenih podataka.

Nema konačnog dokaza

Ova nova analiza, koju su potvrdili drugi znanstvenici prije nego što je objavljena u časopisu Nature, uključuje važnije detalje o sadržaju tih uzoraka koji su prikupljeni sa štandova, površina, kaveza i strojeva unutar tržnice.

Rad kineskih istraživača pokazao je da su neki uzorci – prikupljeni s područja gdje su se prodavale divlje životinje – bili pozitivni na virus. Njihova je analiza također pokazala da su se životinje, za koje se sada zna da su osjetljive na virus, posebice kunopsi, prodavale žive na tim mjestima, prenosi Index.hr.

Međutim, kineski istraživači istaknuli su da njihova otkrića nisu konačni dokaz o tome kako je pandemija započela. “Ovi uzorci iz okoliša ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene”, objašnjava studija. Ostaje mogućnost, dodaje se u studiji, da je virus na tržnicu unijela zaražena osoba, a ne životinja.

“Najvažnije je da su podaci objavljeni”

Profesor David Robertson sa Sveučilišta u Glasgowu je virolog koji je uključen u genetsko istraživanje podrijetla SARS-CoV-2 otkako se pojavio 2020. godine. “Najvažnije je da je ovaj vrlo važan skup podataka sada objavljen i dostupan drugima za istraživanje”, rekao je Robertson za BBC.

No dodao je da je sadržaj uzoraka uvjerljiv dokaz da su tamošnje životinje vjerojatno bile zaražene virusom: “Važan je čitav skup dokaza. Kada ovo povežemo s činjenicom da su rani slučajevi covida-19 u Wuhanu povezani s tržnicom, imamo snažan dokaz da je ovdje došlo do prijenosa sa životinje na tržnici.”

Teorija o curenju virusa iz laboratorija dobiva sve više pobornika, to vjeruje i FBI

Ova otkrića objavljena su u vrijeme kad teorija o curenju virusa iz laboratorija dobiva sve više pobornika u američkim vladinim institucijama. Kineska vlada oštro je odbacila sugestije da je virus nastao u znanstvenoj ustanovi, ali FBI je rekao kako vjeruje da je taj scenarij “najizgledniji”. Isto je objavilo i američko ministarstvo energetike.

Razne američke službe i agencije istraživale su ovaj misterij i donijele različite zaključke, ali 1. ožujka direktor FBI-a optužio je Peking da čini sve što je u njegovoj moći da pokuša osujetiti i zamagliti istinu te otkrio da je ured dugo bio uvjeren u teoriju o curenju iz laboratorija. FBI nije javno objavio svoja otkrića, što je frustriralo neke znanstvenike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!